Moćne biljke

Neven - biljka za sto bolesti

U starom Rimu verovalo se da su cvetovi nevena nikli na grobu jedne vestalke koja je umrla od tuge, nesrećno zaljubljena u jednog rimskog mladića. Nauka je međutim pokazala da ova divna legenda o zabranjenoj ljubavi nije tačna i da je ova biljka poreklom iz Indije. Neven  (Calendula officinalis) jedna je od najšire korišćenih biljaka u fitoterapiji , narodnim običajima i magiji naroda širom sveta.

Zahvaljujući svom složenom sastavu neven se koristi za lečenje širokog spektra bolesti. Neven sadrži značajnu količinu flavonoida zahvaljujući kojima deluje protivupalno. U ovoj biljci pronađeni su i triterpenski saponozidi, tanin, glikozid kaledulozid, kartenoidi (zahvaljujući kojima neven ima divno narandžaste cvetove) , malo etarskog ulja neprijatnog mirisa , i nekoliko organskih kiselina.

Neven je bitan sastojak čajnih mešavina kojima se otklanjaju tegobe u digestivnom traktu. Zaceljuje ranice na želudcu i dvanaestopalačnom crevu, normalizuje rad jetre i lučenje zuči. Zahvaljujući antiinflamatornom dejstvu flavonoida, ova biljka smiruje upalu debelog creva. Prisustvo tanina i sluzi opravdava upotrebu nevena za zaustavljanje blažih dijareja.

Otkriveno je da ova biljka ima sposobnost da pročišćava krvne sudove relaksira ih, i povećava lumen i snižava nivo holesterola u krvi , naročito u kombinaciji sa maslačkom , glogom ili resnikom. Novija istraživanja su pokazala da neven snižava krvni pritisak i deluje blago sedativno jer  relaksira krvne sudove  i povećava lumen, pa se preporučuje i kod angine pektoris.

Neven je dobar biljni antispazmatik (razbija grčeve) ova osobina se višestruko odražava u organizmu: otklanja grčeve materice i istovremeno je jača, što dovodi do olakšanja kod bolnih menstruacija, takođe ublažava grčeve disajnog stabla pa je od pomoći kod astme.

Zahvaljujući sadržaju provitamina A neven blagotvorno deluje na oko ( čepiće i štapiće ) i poboljšava vid. U ovu svrhu neven se koristi i spolja i iznutra. Sterilnim čajem od nevena kvase se oči kod konjuktivitisa i iritacija očiju.

Neven izuzetno blagotvorno deluje na kožu. Koristi se protiv opekotina , rana i promrzlina. Zbog prisustva provitamina A od pomoći je kod psorijaze . U narodnoj medicini, od ove biljke , prave se brojni melemi protiv impetiga, suvih i vlažnih ekcema i perutavih lišajeva. Stimuliše stvaranje novih ćelija , otklanja gnojne iscedke pa se koristi protiv gnojenja korena nokta. Neven se pokazao kao izuzetno efikasno sredstvo protiv gljivica naročito kandide.

Izaziva znojenje pa se koristi protiv povišene temperature i groznice. Takođe utvrđeno je i antivirusno delovanje.

Pored lekovitosti neven je i izuzetno dekorativna biljka. Lako se gaji u bašti ili saksiji. Razmnožava se semenom . Cveta od maja do novembra. U lečenju se koristi cvet, a ređe cela biljka ili sveže ceđen sok  koji je izuzetno blagotvoran kod promena na koži.

 

ČAJNA MEŠAVINA ZA ČIŠĆENJE  ORGANIZMA:

 • Neven (Calendula officinalis) 20g
 • Maslačak (Taraxsacum officinale) 20g
 • Rastavić (Equisetum arvense) 20g
 • Breza (Betula alba) 10g
 • Jagorčevina (Primula officinalis) 10g
 • Nana (Mentha piperita) 10g
 • Morač (Foeniculum vulgare) 10g

 Sve biljke pomešati . 4 supene kašike smeše preliti sa 750 ml ključale vode, promešati , poklopiti i ostaviti 1 sat. Procediti i piti po jednu šolju ujutro u podne i uveče, po želji zaslađeno medom. Ovaj čaj je preporučljivo piti 2 puta godišnje u proleće i na jesen u trajanju od mesec dana.

ČAJNA MEŠAVINA PROTIV NAZEBA:

 • Zova (Sambucus nigra) 20g
 • Lipa (Tillia cordata) 20g
 • Neven (Calendula officinalis) 20g
 • Majčina dušica (Thymus serpilluium) 20g
 • Šipurak (Rosa canina) 20 g
Sve biljke pomešati. Jednu supenu kašiku smeše preliti šoljom ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti 15 minuta. Piti toplo i po želji zaslađeno medom.

 

ČAJNA MEŠAVINA PROTIV BOLNIH MENSTRUACIJA :

 • Odoljen (Valeriana officinalis) 20g
 • Kamilica (Matricaria chamomilla) 20g
 • Neven (Calendula officinalis) 20g
 • Papreni lisac (Polygonum hidropiper) 20g
 • Mrtva kopriva (Laminium album) 10g
 • Virak (Alchemila vulgaris) 10g
Sve biljke pomešati pa 3 supene kašike smeše preliti sa pola litra ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti pola sata. Porocediti i piti. Najbolje je početi sa ovim tretmanom desetak dana pred početak menstuacije ili tokom čitavog meseca.

 

ČAJNA MEŠAVINA PROTIV POVIŠENOG HOLESTEROLA I ZAKRČENIH KRVNIH SUDOVA :

 • Glog (Crataegus oxyachanta) 20 g
 • Neven (Calendula officinalis) 20g
 • Resnik (Eupatorium canabinum) 20g
 • Maslačak (Taraxacum officinale) 20g
 • Trnjina (Prunus spinosa) 20g
Sve biljke pomešati pa 3 supene kašike smeše preliti sa pola litra ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti sat vremena. Procediti i piti u toku dana.

 

NEVENOVEO ULJE (protiv rana lišajeva, ekcema, impetiga, hemoroida, opekotina, gnojnih čireva i gljivičnih oboljena kože):

Po suvom vremenu ubrati cvetove nevena (birati one najkrupnije i intenzivno narandžaste boje). Prosušiti ih na čistoj tkanini ili papiru, u tankom sloju, na promajnom mestu  dva do tri dana. Nakon toga jednu čistu i potpuno suvu teglu rastresito napuniti ovim cvetivima i naliti hladnoceđenim maslinovim, susamovim ili bundevinim uljem. Dobro zatvoriti i držati na sunžanom mestu 4 do 5 nedelja. Nakon toga ulje procediti kroz steriljnu gazu i čuvati u čistoj i suvoj staklenoj boci, na tamnom i hladnom mestu.

 

MELEM PROTIV PROŠIRENIH VENA:

Zagrejati pola kilograma svinjske masti na tihoj vatri. Kada se potpuno istopi dodati dve šake svežih cvetova nevena i šaku isučenih zelenih , bodljikavih ljuski od divljeg kestena. Pustiti da zapeni , skinuti sa šporeta i mešati 5 minuta. Poklopiti i ostaviti na hladnom mestu 24 sata. Nakon toga polako zagrevati uz stalno mešanje dok se potpuno ne istopi. Procediti kroz sterilnu gazu i sipati u čistu i suvu teglicu. Čuvati na tamnom i suvom mestu. Vene mazati melemom svako veče, bez masiranja odozdo na gore. Piti čaj za čišćenje organizma.

Momčilo Antonijević