Moćne biljke

Pelin - gorki list zdravlja

Pelin je u srpskom jeziku drugo ime za gorčinu. Baš ta gorčina, naravno u kombinaciji sa etarskim uljem i drugim lekovitim sastojcima, ovu biljku svrstava u red najvrednijih lekovitih trava.

Latinsko ime (Artemisia absinthium) pelin je dobio po grčkoj boginji Artemidi za koju se veruje da je baš njom olakšavala ženama porođaj. Grci su veoma poštovali pelin. Olimpijskim pobednicima ukazivana je posebna čast da piju vino u koje je potpoljen pelin, simbol zdravlja i vitalnosti. Rimljani su pelin stavljali u sandale jer su verovali da na taj način čuvaju i neguju stopla.

Nije slučano što je pelin postao sinonim za gorke jade, naročito mladih devojaka. Gorčina ove biljke oseća se i u razblaženju 1: 3000. Pelin je odličan lek za menstrualne bolove, a posebno je od pomoći devojkama i ženama kojima često izostaju menstruacije. Ne savetuje se onim ženama koje imaju preobilne mestruacije jer pelin pojačava krvarenje (zato se ne savetuje i ljudima koji imaju čir na želudcu).

U kombinaciji sa lucerkom i matičnjakom pelin se preporučuje damama u menopauzi.

Gorke supstance iz pelina stimulišu apetit. Čaj od ove biljke preporučuje se svima koji pate od nedostatka želudačne kiseline i hipoacidativnog gastritisa.

Pomešan sa travom ivom i hajdučicom pelin je odličan tonik za jačanje organizma i podizanje imuniteta. Pelin poboljšava iskorišćavanje mikroelemenata, pa se preporučuje rekonvalescentima i anemičnim osobama.

Čaj od jednakih količina pelina i nane preporučuje se kod trovanja hranom i protiv pokvarenog stomaka. Čaj od pelina, žalfije i lista oraha preporučuje se protiv kandide, naročito ako je locirana u digestivnom traktu.

Pelin, čist ili u kombinaciji sa smiljem i nanom preporučuje se osobama koji pate od oštećenja jetre prouzrokovanog toksičnim materijama, lekovima ili zračenjem.

Pelin je veoma efikasan lek protiv crevnih parazita. Može se koristiti i provti buva kućnih ljubimaca. Svež pelin se izdrobi među prstima i prelije zagrejanim jabukovim sirćetom. Ostavite da se ohladi, razblažite vodom i naprskajte kućnog ljubimaca.

Pelin je i glavni sastojak absinta, halucinogenog pića popularnog među boemima devetnaestog veka. Obožavaoci zelene vile bili su Bodler i Tuluz Lotrek. Absint nije gorko biće jer se pravi od etarskog ulja pelina koje nema gorak ukus. Ovo etarsko ulje sadrži toksični i halucinogeni keton tujon. Tujon deluje slično kanabinolu iz marihuane. Ukus absinta ne potiče od pelina već od etarskog ulja anisa. Danas je u većini zemalja zabranjen absint koji ima više od 10 mg tujona u litru pića (nekada je u absintu bilo i do 140 mg tujona po litru).

Pelin se u narodnoj medicini godinama koristio za podsticanje porođaja. Zbog toga što izaziva kontrakcije materice trudnice ga ne smeju piti, jer se tako izlažu riziku od prevremnog porađanja. Ne preporučuje se ni dojiljama, kao ni ljudima koji su skolni unutrašnim krvarenjima.

 

Čaj od pelina za jačanje organizma i podsticanje apetita:

 • Pelin (Artemisia absinthium) 50g
 • Trava iva (Teucrium montanum) 50g
 • Hajdučica (Achilea millefolium) 50g
 • Kopriva (Urtica dioica) 50g
 • Majčina dušica (Thymus serpylum) 50g

 

Sve biljke pomešati, četiri supene kašike smeše preliti sa 3 šolje ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti da stoji 30 minuta. Procediti i piti po jednu šolju pola sata pre jela nezaslađeno.

 

Čajna mešavina protiv izostanka menstruacija:

 

 • Pelin (Artemisia absinthium) 100g
 • Žalfija (Salvia officinalis) 100g
 • Peršun (Petroselinum sativum) 100g

 

Sve biljke pomešati, pa četiri supene kašike smeše preliti sa pola litra ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite pola sata. Procedite i pijte sedam dana pre nego što biste trebali da regularno dobijete menstruaciju. Kada dobijete ciklus prestanite da pijete čaj.

 

Parna kupka za noge protiv menstrualnih bolova:

 • Pelin (Artemisia absinthium) 50g
 • Lavanda (Lavandula officinalis) 50g

 

Biljke pomešajte pa prelijte da pet litara vrele vode. Poklopite i ostavite da stoji dvadeset minuta. Procedite i dodajte u vruću vodu. Držite noge u ovoj kupki desetak minuta. Uz ovo popijte čaj od kantariona (dve supene kašike na šolju vrele vode, stoji pola sata).

 

Čajna mešavina za povećanje količine želudačne kiseline i protiv hipociditativnog gastritisa:

 • Pelin (Artemisia absinthium) 50g
 • Kičica (Erythrea centaurium) 50g
 • Nana (Mentha piperita) 50g
 • Matičnjak (melissa officinalis) 50g

 

Sve biljke pomešati, četiri supene kašike smeše preliti sa 3 šolje ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti da stoji 30 minuta. Procediti i piti po jednu šolju pola sata pre jela nezaslađeno. Ovaj čaj ne treba da piju oni koji imaju čir na želudcu ili dvanaestopalačnom crevu.

 

Travarica za lečenje organa za varenje:

 • Pelin (Artemisia absinthium) 20g
 • Trava iva (Teucrium montanum) 20g
 • Vranilovka (Origanum vulgare) 20g
 • Hajdučica (Achilea millefolium) 20g
 • Iđirot (Acorus calamus) 20g

Sve biljke pomešati pa preliti sa litar jake voćne rakije. Dobro promućkati i ostaviti na tamnom mestu nedelju dana. Procedite i dolijte čiste rakije do litra (biljke upiju jednu količinu rakije). Piti  po čašicu pola sata pre jela.