Moćne biljke

Rastavić – moćni čistač organizma

Ova neobična biljka, koja raste na vlažnim livadama, pored potoka i reka, nalik na minijaturni četinar, neverovatno je lekovita i vekovima se koristi u biljnoj medicini, ne bez razloga.

Rastavić ili preslica (Equisetum arvense) veoma je bogat mineralima, na prvom mestu silicijumom, elementom koji pojačava vezivno tkivo, jača kosti, kosu i nokte i deluje protiv artritisa. Rastavić sadrži i saponin ekvizetonin, flavonske heterozide, vitamin C, tanin i gorke supstance.

Rastavić se u biljnoj medicini koristi prvenstveno kao diuretik, podstiče izbacivanje tečnosti i toksina nagomilanih u organizmu. Upravo zato važi za jedan od najboljih biljnih lekova protiv celulita i masnih naslaga koje se nagomilavaju u predelu bokova i zadnjice.

Čaj od rastavića je proveren narodni lek za mokraćne kanale i bubrege. Rastavić u kombinaciji sa glogom i matičnjakom preporučuje se i ljudima koji pate od visokokg krvnog pritiska (zbog svog diuretičnog delovanja).

Rastavić se posebno preporučuje osobama koje pate od osteoporoze, bolova u kostima i zglobovima. Silicijum iz ove biljke smatra se odličnim sredstvom za jačanje tetiva, ligamenata i hrskavice.

U kombinacji sa rusomačom i hajdučkom travom, rastavić je dobar biljni lek za pojačane i bolne menstruacije praćene odlivom i pojačanim vaginalnim sekretom.

Čuveni antički lekar Dioskorid hvali rastavić kao odličan lek za plućne bolesti i za izbacivanje viška vode iz organizma.

Ruski naučnici su 2002. godine dokazali da je čaj od rastavića sjajno preventivno sredstvo protiv hepatitisa.

Zbog visokog sadržaja minerala, rastavić se koristi kao abrazivno sredstvo za glačanje skupocenog posuđa.

Čajna mešavina za izbacivanje viška vode iz organizma, protiv celulita i masnih naslaga:

Rastavić (Equisetum arvense)        100g

Peteljke trešnje (Prunus avium)      100g

Morač (Foeniculum vulgare)          100g

Sve biljke pomešati, pa tri supene kašike smeše preliti litrom hladne vode, pustiti da provri i kuvati dva minuta. Skinuti sa šporeta i ostaviti da stoji poklopljeno pola sata. Procediti i popiti nezaslađeno u toku dana u manjim gutljajima.

 

Čajna mešavina protiv bolnih i obilnih menstruacija:

Rastavić   (Equisetum arvense)      100g

Hajdučica (Achilea millefolium)      100g

Virak   (Alchenima vulgaris)          100g

Rusomača  (Capsella bursa pastoris)    100g

Sve biljke pomešati, pa tri supene kašike smeše preliti sa 750ml ključale vode. Skinuti sa šporeta i ostaviti da stoji poklopljeno pola sata. Procediti i popiti nezaslađeno u toku dana u manjim gutljajima.

 

Čaj od rastavića za jačanje kostiju, zglobova, tetiva i ligamenata:

Dve supene kašike rastavića preliti sa pola litra hladne vode. Dodati jednu kafenu kašičicu šećera (koji pomaže da se izvuče što više silicijuma) i zagrevati do ključanja. Kad provri, kuvati još dva minuta pa skinuti sa šporeta, poklopiti i ostaviti da stoji pola sata. Procediti i piti u toku dana. Ovaj čaj pije se šest nedelja. Nakon tog perioda pravi se nedelju dana pauze pa se ceo postupak ponavlja. Ovaj čaj veoma je koristan i za osobe koje imaju slabe nokte koji se često lome.

 

Momčilo Antonijević

Tekst može biti, u celini ili u delovima preuzet i objavljen isključivo uz poštovanje sledećih uslova: uz navođenje punog imena autora i postavljanje linka sa početne stranice ovog sajta, bez prerade preuzetog sadržaja i pod uslovom da se preuzimanje i objavljivanje ne vrši u komercijalne svrhe. Preuzimanje, kopiranje i objavljivanje ovog teksta suprotno navedenim uslovima predstavljaće kršenje autorskih prava.