Moćne biljke

Sladić - kralj lekovitih biljaka


Sladić ili slatki koren (Glycyrrhiza glabra) veoma je lekovita i neobično dragocena biljka. Zahvaljujući svom vrlo složenom sastavu, deluje na organe za disanje i varenje, jača odbarambene sposobnosti organizma i popravlja raspoloženje.

Sladić sadrži više od 150 hemijskih jedinjenja koja doprinose očuvanju optimalnog zdravstvenog stanja kao što su aminokiseline, beta-karoten, vitamini, ugljeni hidrati, masti, proteini. Analizama je utvrđeno da je glicirizinska kiselina, materija koja slatkom korenu daje snažan sladak ukus, više od 50 puta slađa od saharoze. Slatki koren sadrži oko 10% glicirizinske kiseline, glicirizin, glikozu i druge komponente i zbog toga je sastojak mnogih lekova kao što su sirup za kašalj ili lekovi za čir. Biljka sadrži i flavonske glikozide i etarsko ulje u tragovima. Od davnina se koristi za smirenje kašlja i upale grla. Razlaže nagomilanu sluz i pospešuje njeno izbacivanje iz disajnih organa. Čaj od sladića se posebno preporučuje osobama koje pate od upale jezika. Sladić je jedno od najefikasnijih biljnih lekova kod upala želudačne sluzokože, gastritisa i čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Pomešan sa bokvicom, kantarionom i matičnjakom preporučuje se svima koji pate od čira na želucu.

Sprečava razmnožavanje virusa i njihovo širenje u organizmu, pa se koristi kod brojnih virusnih infekcija uključujući hepatitis, prehladu i grip (posebno u kombinaciji sa matičnjakom, zovom i klekom). Lekari, međutim, upozoravaju na to da slatki koren treba umereno koristiti jer prekomerno konzumiranje može dovesti do pojačanog izlučivanja kalijuma i zadržavanja natrijuma i vode u organizmu što doprinosi povećanju krvnog pritiska i hipokalemije. Zato je veoma važno pridržavati se propisanih doza i ne piti čaj od sladića duže od 6 nedelja u kontinuitetu. Dok pijete čaj od sladića, smanjite unos soli i jedite puno zelenog povrća i sušenih kajsija.

Sladić je dobar hormonalni balanser, posebno u kombinaciji sa zečjom stopom, klekom i žalfijom. Sladić utiče i na proces pretvaranja testosterona u dehidrotestosteron, pa se preporučuje muškarcima koji pate od uvećanja prostate ili opadanja kose.

Slatki koren upotrebljava se u kineskoj tradicionalnoj medicine već 2000 godina. Slavni lekar iz dinastije Ming Li Šidžen u svojoj medicinskoj enciklopediji „Ben Cao Gang Mu“ zapisao je da „gan cao“ (kako se sladić zove u Kini) blagotvorno deluje na 72 vrste upala i da otklanja 1200 vrsta otrova iz tela.Tradicionalni kineski čaj od slatkog korena i osušene kore mandarine

60 g svežeg slatkog korena i 30 g osušene kore mandarine dobro operite i stavite u keramički lonac sa 200 g šećera. Dodajte vodu da sastojci u njoj ogreznu. Kuvajte 30 minuta, pa procedite. Ponovo kuvajte koren i sušenu koru mandarine 20 minuta, pa opet procedite i dodajte prethodno spremljenom čaju. Postupak ponovite još jednom i pomešajte sva tri čaja. Ovaj čaj se koristi protiv upale grla, ali je veoma delotvoran i za osobe koje naprežu grlo, kao što su nastavnici i pevači. Lekari tradicionalne medicine predlažu da osobe koje boluju od hronične upale grla piju dva puta dnevno po 15 do 20 g ovog čaja.

Čajna mešavina protiv čira na želucu i gastritisa:

Sladić (Glycyrrhiza glabra) 100g

Kamilica (Maticaria chamomilla) 50g

Matičnjak (Melissa officinalis) 50g

Crni slez (Malva silvestris) 50g

Sve biljke pomešati, pa 2 supene kašike smeše preliti sa 600 ml ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti da stoji dva sata. Procediti i popiti u toku dana u manjim gutljajima.Čajna mešavina za iskašljavanje i protiv upale jezika (glositisa):

Sladić (Glycyrrhiza glabra) 100g

Morač (Foeniculum vulgare) 100gBiljke pomešati, pa tri supene kašike smeše preliti litrom vode. Kuvati pola sata na tihoj vatri, procediti i ohladiti do mlakog. Piti u toku dana u manjim gutljajima.Antivirusna čajna mešavina:

Sladić (Glycyrrhiza glabra) 100g

Zova (Sambucus nigra) 50g

Matičnjak (Melissa officinalis) 100g

Kleka (Juniperus communis) 50g

Sve biljke pomešati, pa 3 supene kašike smeše preliti sa 750 ml ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti da stoji dva sata. Procediti i popiti u toku dana u manjim gutljajima.

Momčilo AntonijevićTekst može biti, u celini ili u delovima preuzet i objavljen isključivo uz poštovanje sledećih uslova: uz navođenje punog imena autora i postavljanje linka sa početne stranice ovog sajta, bez prerade preuzetog sadržaja i pod uslovom da se preuzimanje i objavljivanje ne vrši u komercijalne svrhe. Preuzimanje, kopiranje i objavljivanje ovog teksta suprotno navedenim uslovima predstavljaće kršenje autorskih prava.