Moćne biljke

Za šta se upotrebljava i kako se gaji smilje?

Smilje je, uz bosiljak, jedna od omiljenih lekovitih i mirisnih biljaka u našem narodu. Odnedavno smilje je ponovo u žiži interesovanja, jer je esencijalno ulje ove biljke izuzetno skupo, pa su mnogi videli svoju biznis šansu u uzgoju smilja. Za šta se sve smilje koristi i kako se uzgaja?


Smilje (Helichrysum italicum i Helichrisum arenarium) obožava sunce. Raste širom mediteranske obale. Voli suva podneblja, kamenjar, peskovitu zemlju sa dobrom drenažom, pa uzgajanje smilja na plodnim vojvođanskim oranicama nije preporučljivo. Biljka ima sivkaste sitne listiće i zlatnožute cvetove predivnog, neobičnog, intenzivnog mirisa koji potiče od skupocenog esencijalnog ulja.

Esencijalno (eterično) ulje smilja dobija se destilacijom vodenom parom biljke u cvetu. Destilacija se mora obaviti 24h od trenutka branja, što je jedan od razloga zašto je ovo ulje skupo. Drugi razlog je njegova mala količina u biljci (manje od 0,05%) tako da se od hektara zasađenog smilja godišnje može dobiti oko 9 litara etarskog ulja. Ovo ulje je složena smeša estara, terpena i monoterpenskih alkohola. Najviše se cene varijeteti ulja koji su bogati italodionima.

Pored esencijalog ulja smilje sadrži i flavonoide, kumarin, vitamin K, flavon apigerin.

U našoj narodnoj medicini smilje se prvenstveno koristi kao lek za lečenje jetre, podstiče lučenje žuči i pankreasa.

Iz Francuske se širom sveta raširila popularnost smilja kao preparata za usporavanje starenja kože i očuvanja njene mladalačke gipkosti. Ipak, treba reći da su za ovo dejstvo smilja naše bake znale vekovima unazad. Destilovanje smilja i izdvajanje etarskog ulja su relativno novi postupci, ali se moć smilja nekada koristila tako što su se zlatni cvetovi ove biljke potapali u maslinovo ulje, pa se blazam koji se dobija nakon 40 dana koristio za negu i lečenje. Dokaz da se vekovima zna da smilje usporava starenje ćelija izazvano spoljnim ili unutrašnjim stresom je njegovo italijansko ime imortlle (besmrtno).

Smilje ima fantastičnu antikoagulantnu moć i odličan je lek za absorpciju hematoma. Ako se na ozleđeno mesto kapne jedna kap etarskog ulja smilja, velika je mogućnost da se modrica neće ni pojaviti. Ovo ulje se posebno preporučuje i kod atopijskih dermatitisa i psorijaze, za uklanjanje ožiljaka i lečenje infektivnih procesa na koži.

U kombinaciji sa nevenom ili divljim kestenom odličan je lek za proširene vene.

Esencijalno ulje smilja podstiče i izbacivanje sluzi iz organa za disanje. Zapaženo je da ima antivirusno i antibakterijsko delovanje. Stimuliše rad limfnog sistema pa se posebno preporučuje za tretmane detoksikacije i čišćenja krvi.

Smilje se preporučuje osobama koje pate od povišenog nivoa holesterola, najčešće u kombinaciji sa maslačkom i lanenim semenom.

Aromaterapeuti smatraju da esencijalna ulja, pored toga što deluju na telo, deluju i na naš um i raspoloženje. Smilje se preporučuje onima koji nisu dobili dovoljno ljubavi i topline kada su bili deca.

Anti-age ulje za negovanje zrele kože od smilja:

10g suvih ili 20g svežih cvetova smilja stavite u čistu i suvu teglu i prelijte sa 200ml bademovog ulja. Dobro zatvorite i ostavite na sunčanom mestu 40 dana. Procedite, dodajte 3 kapi etarsog ulja lavande i 4 kapi etarskog ulja geranijuma. Zatvorite i sve dobro promućkajte. Serum se nanosi uveče na čistu i vlažnu kožu kružnim pokretima.

Čaj od smilja:

Dve kafene kašičice smilja prelijte sa 2,5 decilitara ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji 15 minuta. Procedite i popijte ovaj gorki čaj pola sata pre jela nezaslađen. Dnevno se preporučuju dve do tri šolje čaja, a kura traje od tri do četiri nedelje.

Momčilo Antonijević 

Tekst može biti, u celini ili u delovima preuzet i objavljen isključivo uz poštovanje sledećih uslova: uz navođenje punog imena autora i postavljanje linka sa početne stranice ovog sajta, bez prerade preuzetog sadržaja i pod uslovom da se preuzimanje i objavljivanje ne vrši u komercijalne svrhe. Preuzimanje, kopiranje i objavljivanje ovog teksta suprotno navedenim uslovima predstavljaće kršenje autorskih prava.