Moćne biljke

Zdravlje iz prirode: peršun

Peršun uopšte nije običan začin

 

Sledeći put kada budete kuvali supu, nemojte štedeti na korenu peršuna. Kada je skoro gotova, dodajte seckano lišće ove biljke u nešto većoj količini nego što to obično radite. Vaš organizam će umeti to da ceni.

 

Malo je poznato da je peršun, obično poznat kao nemaštoviti dekor restoranskih jela iz osamdesetih, veoma lekovita biljka. Sadrži velike količine provitamina A, vitamina C, E i K. Njegovo korenje, lišće i seme (tačnije rečeno plod) obiluju etarskim uljem koje sadrži moćna jedinjenja miristicin i apiol. Peršun je bogat i moćnim antioksidansom, flavonoidom luteolinom. Njegovi zeleni listovi obiluju hlorofilom i gvožđem.

Peršun se u fitoterapji koristi kao lek za organe za varenje, disanje i mokrenje. Podstiče proces izbacivanja toksina iz organizma, jača imuni sistem i deluje protivupalno pa se preporučuje osobama koje pate od artritisa i reumatoidnog artritisa.

Kao i njegovi rođaci iz porodice štitarica (anis, morač, celer, mirođija angelika) podstiče varenje, sprečava gasove i nadutost.

Nekoliko studija pokazalo je da miristicin iz etarskog ulja peršuna (ima ga i u muskatnom oraščiću) usporava rast tumora pluća i stimuliše enzim glutation-S-transferazu. Miristicin ima moć da se bori sa kancerogenim supstancama, kao što je benzopiren iz cigareta. Peršun se savetuje i osobama koje pate od tumora creva, prostate i štitne žlezde.

Koren, lišće, a posebno seme ove biljke su moćni diuretici, pospešuju izbacivanje viška tečnosti iz organizma, pa se posebno preporučuju onima koji pate od oticanja nogu, ali i celulitisa.

Peršun podstiče stvaranje kolagena u  telu, pa se preporučuje onima kojima je potrebno ubrzati zaceljivanje rana. Jača zube i kosti.

Dodavanje šake seckanog peršuna salatama ili varivima odličan je način da sprečite kardiovaskularne bolesti i predupredite infarkt ili šlog.

Vitamin K neophodan je za sintezu sfingolipida, masnoća koje učestvuju u građenju mijelinske opne koja obavije nerve i veoma je važna za pravilno funkcionisanje nervnog sistema.

Peršun ima moć da pojača menstruaciju i otkloni bolove koji uz nju idu, pa se preporučuje kao lek za neredovne, slabe i bolne cikluse. Iz istih razloga peršun se ne preporučuje trudnicama. Osobe koje pate od upalnih bolesti bubrega trebalo bi da ga izbegavaju. U grupu onih koji bi pažljivo trebalo da uzimaju velike količine peršuna ubrajaju se i osobe koje pate od ozbiljnih oštećenja jetre.

Tinktura od listova peršuna je proveren narodni lek za uklanjanje pega i fleka sa kože.

Čajna mešavina za čišćenje organizma i izbacivanje toksina:

Peršun (Petrosalinum sativum) list 100g

Rastavić (Equisetum arvense) 100g

Morač (Foeniculum vulgare) 100g

 

Sve biljke pomešajte, pa tri supene kašike smeše prelijte sa pola litra ključale vode. Promešajte, poklopite i ostavite da stoji 20 minuta. Procedite, ohladite i popijte u toku dana u manjim gutljajima.

 

Čajna mešavina protiv osteoartritisa i reumatoidnog artritisa:

Peršun (Petrosalinum sativum) list 100g

Laneno seme (Linni semen) 100g

List breze (Betula alba) 50g

Ruzmarin (Rosmarinus officinalis) 50g

Sve biljke pomešajte pa jednu supenu kašiku smeše prelijte sa 300ml ključaje vode. Dodajte pola kafene kašičice đumbira u prahu i promešajte. Posle deset minuta, procedite i popijte. U toku dana preporučuju se dve do tri šolje ovog čaja.

Losion za uklanjanje pega i fleka sa kože:

Punu šaku svežeg, seckanog lista peršuna prelijte sa 300ml apotekarskog alkohola i 100ml glicreina. Dobro zatvorite teglu, promućkajte i ostavite da stoji na tamnom mestu dve nedelje. S vremena na vreme, setite se da promućkate ovu mešavinu. Posle 14 dana, tečnost procedite kroz sterilnu gazu i čuvajte u čistoj flašici koja se dobro zatvara. Čuvajte na tamnom mestu. Svako veče, pred spavanje, kožu temeljno operite, osušite i namažite ovim losionom.