Moćne biljke

Zečja stopa - biljka za 99 bolesti

Za zečju stopu ili namenu (Geum urbanum) naš narod veruje da je veoma moćan lek koji se leči čak 99 bolesti. Ova šumska lepotica spada u bezbedne, mirisne biljke za lečenje upaljenih desni, nervoznih creva i za zaustavljanje proliva.

 

Zečja stopa je biljka koja raste na obodima šuma i senovitim proplancima. Ima sitne žute cvetiće, a biljka se jednostavno može prepoznati jer joj koren snažno miriše na karanfilić. Taj miris potiče od ugljovodonika eugenola iz etarskog ulja (u biljci ga ima oko 0,2%). Pored etarskog ulja zečja stopa sadrži i veoma visok procenat tanina, flavonske hetrozide, a u listu ima i vitamina C.

Kombinacija tanina i antiseptičnog etarskog ulja čini zečju stopu jednim od najboljih biljnih lekova za jačanje slabih desni i zaustavljanje krvarenja. Za tu svrhu može se koristiti sama ili u kombinaciji sa žalfijom.

Zečja stopa je i jedan od najboljih biljnih lekova za zaustavljanje proliva. U kombinaciji sa petrovcem, angelikom i hajdčkom travom daje se osobama koje pate od sindroma nadražanih creva. U prah samleven koren uzima se pre jela za podsticnje apetita (četvrtina kafene kašičice sa malo hladne vode).

U ruskoj narodnom medicini od korena zečje stope pravi se tinktura za popravljanje raspoloženja i protiv melanholije. Pomešana sa petrovcem preporučuje se i onima koji pate od hroničnog umora.

Biljni lekovi koji sadrže zečju stopu veoma su efikasni u lečenju ekcema i kožnih alergijskih reakcija, (obično su u pitanju mešavine sa nevenom i divljom dan i noći).  Zečja stopa ulazi u sastav melema za hemoroide jer lokalno sužava krvne sudove i zaustavlja krvarenja.

 

Tinktura za jačanje desni i zaustavljanje krvarenja

100g korena zečje stope i 50 grama lista žalfije prelijte sa 500ml 70% alkohola, zatvorite i ostavite da stoji na tamnom mestu dve nedelje uz češće mućkanje. Posle dve nedelje tečnost procedite i sipajte u čiste flašice. Tri kafene kašičice tinkture razblažite šoljom čaja od kamilice ili žalfije i koristite za ispiranje usta tri puta na dan. Umesto alkohola može se koristiti I prirodno jabukovo sirće. Tako napravljena tinktura sadrži više tanina, a u onoj sa alkoholom više do izražaja dolaze etarska ulja.

 

Čajna mešavina za zaustavljanje proliva i protiv sindroma nadraženih creva:

Zečja stopa (Geum urbanum)   50g

Hajdučka trava (Achilea millefolium) 50g

Angelika (Angelica arhangelica) 50g

Sve biljke pomešajte, pa jednu supenu kašiku smeše prelijte sa 250ml ključale vode, promešajte poklopite i ostavite da stoji 45 minuta. Procedite i popijte nezaslađeno dve ili tri šolje u toku dana.

 

Čajna mešavina protiv hroničnog umora:

Zečja stopa (Geum urbanum)  50g

Petrovac (Agrimonia eupatoria) 50g

Kopriva list (Urtica dioica) 50g

Sve biljke pomešajte, pa jednu supenu kašiku smeše prelijte sa 250ml ključale vode, promešajte poklopite i ostavite da stoji 30 minuta. Procedite i popijte nezaslađeno dve ili tri šolje u toku dana pre jela.

 

Momčilo Antonijević

Tekst može biti, u celini ili u delovima preuzet i objavljen isključivo uz poštovanje sledećih uslova: uz navođenje punog imena autora i postavljanje linka sa početne stranice ovog sajta, bez prerade preuzetog sadržaja i pod uslovom da se preuzimanje i objavljivanje ne vrši u komercijalne svrhe. Preuzimanje, kopiranje i objavljivanje ovog teksta suprotno navedenim uslovima predstavljaće kršenje autorskih prava.