Aromaterapija

Božur - cvetni inat

Na Dalekom istoku, u Kini, božur važi za vrlo svojeglavu biljku, inadžiju. Jednom prilikom velika kraljica Mu odlučila je da priredi spektakularnu žurku. Za taj, do tada nikad viđen spektakl, kraljica je svom cveću naredila da procveta u isto vreme. Jedino je božur zatezao stvar i prkosno odlučio da ne otvori svoje pupoljke. Za kaznu kraljica je neposlušni cvet proterala u provinciju. Kada je stigao u planinsko selo, božur je otvorio svoje divne cvetove i zamamnim mirisom obradovao seljane. Kraljica je pobesnela kada je to saznala. Naredila je da se božur spali, međutim, baš kao kolega iz životinjskog carstva Feniks, božur je iz pepela izrastao još lepši i impozantniji.
 
U Grčkoj božur se našao u centru jednog skandala izazvanog zaslepljujućom ljubomorom. Najveći grčki lekar Asklepije, mudrac i polubog koji je umeo da oživi mrtve, imao je veoma talentovanog mladog učenika Peona. Boginja Leta, zaštitnica porodilja i majka Apolona i Artemide, oduševila se kada joj je Peon obećao koren biljke koja olakšava porođajne bolove. Ljubomorni učitelj pokušao je da ubije svog učenika, za koga je posumnjao da će mu biti konkurent. Peona je zaštitio gromovnik Zevs lično pretvorivši ga u božur, divni mirisni cvet čiji se koren vekovima koristio upravo za olakšavanje porođaja. Po nesrećnom Peonu božur je dobio svoje latinsko ime (Paeonia officinalis). U našem narodu postoji legenda da su vatreno crevni božuri nikli iz krvi kosovskih junaka.
 
Božur ima veoma dugu istoriju medicinske upotrebe. Čuveni srednjovekovni travari veoma su cenili koren ove biljke i smatrali ga moćnim lekom protiv epilepsije i za uređivanje menstrualnih ciklusa. Božur se ubraja i u magijske biljke, naročito ako je njegov rizom iskopan na prolećnu ravnodnevicu. U Srba božur je vrlo često korišćen u ljubavnoj magiji, u onim strasnim trenucima u kojim devojka žarko želi da osvoji srce mladića koji joj se dopao. Okačen iznad kolevke, koren božura čuva novorođenče od urokljivih pogleda.
 
Iz mirisnog ugla božur se odlično slaže sa sandalovinom, vanilom i voćnim citrusnim notama. Parfemi koji sadrže esenciju cvetova božura podvlače ružičastom aurom ženstvenost dame koja ove note nosi. U zavisnosti od mirisnih komšija u nekom parfemu, božur može dati lake, optimistične parfeme za dan ili zavodljive i opojne noćne mirise.
 
Ako pomalo verujete u legende, a dopadaju vam se parfemi koji sadrže božur, vrlo je izvesno da i vi ponekad umete da budete svojeglavi i terate inat. Ako se odlučite da mirišete baš na ovaj cvet, definitivno ćete ostaviti utisak, o vama će se sigurno pričati, a mirisni trag prkosa dugo će golicati nozdrve onih koje ostavljate za sobom.
 
Momčilo Antonijević