Lečenje biljem

Biljke za upaljeno grlo i krajnike

Upala grla je veoma česta i neprijatna bolest koja se obično javlja u prelaznom periodu. Neke osobe imaju izuzetno osetljivo grlo i mnogo češće imaju problem sa upalom, gnojnom anginom ili upaljenim krajnicima. Bolno i upaljeno grlo koje je osetljivo na gutanje obično je posledica infekcije (bakterijske ili virusne), ali može nastati i usled mehaničke iritacije i prehlade, ako preterate sa hladnim ili gaziranim napitcima ili dužim udisanjem suviše hladnog vazduha. Na upalu i bol u grlu mogu uticati i alergija, suv vazduh, pušenje, pevanje, vikanje. Virusna infekcija grla obično se povlači za nekoliko dana, dok upala grla izazvana bakterijama može trajati duže.

 

Čajna mešavina protiv upale grla i krajnika:

Žalfija (Salvia officinalis)               200g

Crni slez (Malva silvestris)              100g

Petrovac (Agrimonia eupatoria)      100g

Biljke pomešajte pa dve supene kašike smeše prelijte sa pola litra ključale vode, promešajte poklopite i ostavitie da stoji pola sata do četrdeset pet minuta. Procedite i polako pijuckajte u malim gutljajima.

 

Čajna mešavina protiv upale grla (i virune i bakterijske):

Majčina dušica (Thymus serpyllum)   100g

Žalfija (Salvia officinalis)                    100g

Kleka (Juniperus communis)                 50g

Biljke pomešajte pa tri supene kašike smeše prelijte sa 600ml ključale vode, promešajte poklopite i ostavitie da stoji pola sata do četrdeset pet minuta. Procedite, dodajte sok od jednog limuna i polako pijuckajte u malim gutljajima.

 

Čaj protiv promuklosti i upale grla:

Dve supine kašike petrovaca (Agrimonia eupatoria) prelijte sa pola litra hladne vode, dodajte 5 suvih šljiva (koje ste prethodno dobro oprali). Pustite da tečnost provri, skinite sa šporeta i ostavite da stoji poklopljeno pola sata. Procedite i koristite za ispiranje grla. Možete i da popijete malo ovog čaja.

Čaj od žalfije i kamilice protiv upale grla:

Pomešajte po 50 grama žalfije (Salvia officinalis) i kamilice (Matricaria chamomilla). Dve supine kašike ove smeše prelijte sa pola litra ključale vode, promešajte poklopite I ostavite da stoji pola sata procedite i koristite za ispiranje grla.

Čaj od kupine protiv upale krajnika:

Dve supine kašike lista divlje kupine  prelijte sa pola litra hladne vode,. Pustite da tečnost provri, skinite sa šporeta i ostavite da stoji poklopljeno pola sata. Procedite i koristite za ispiranje grla. Možete i da popijete malo ovog čaja.

Med od koprive protiv gnojne angine:

Sameljite u prah 100g suvog lista koprive i pomešajte sa kilogramom meda I 20g mlevenog propolisa (smole). Sve dobro izmešajte plastičnom ili drvenom kašikom I ostavite da stoji 3 dana. Svakog dana teglu prevrnite nekoliko puta i izmešajte kašikom. Potrebno je da dobijete homogenu, smesu. Uzimajte po jednu kafenu kašiku ovom meda tri put ana dan sa malo čaja od majčine dušice.

Tradicionalni kineski čaj od slatkog korena i osušene kore mandarine (posebno dobra kod virusne upale grla)

60 g svežeg slatkog korena i 30 g dobro I temeljno oprane i osušene kore mandarine stavite u keramički lonac sa 200 g šećera. Dodajte vodu da sastojci u njoj ogreznu. Kuvajte 30 minuta, pa procedite. Ponovo kuvajte koren i sušenu koru mandarine 20 minuta, pa opet procedite i dodajte prethodno spremljenom čaju. Postupak ponovite još jednom i pomešajte sva tri čaja. Ovaj čaj se koristi protiv upale grla, ali je veoma delotvoran i za osobe koje naprežu grlo, kao što su nastavnici i pevači. Lekari tradicionalne medicine predlažu da osobe koje boluju od hronične upale grla piju dva puta dnevno po 15 do 20 g ovog čaja.

Tinktura za upaljeno grlo (pomaže kod virusnih i bakterijskih infekcija):

Propolis (smola) 50g

List žalfije (Salvia officinalis) 20g

Slatki koren (Glychirrhyza glabra) 10g

Majčina dušica (Thymus serpyllum) 20g

Sve biljke pomešati, propolis usitniti, sve sipati u teglu i preliti sa 400ml alkohola (96%). Dobro zatvoriti i ostaviti na hladnom mestu da stoji 15 dana uz češće mućkanje. Procediti i sipati u čistu flašicu. Piti po 10 kapi tri puta na dan sa malo meda i uz topao čaj. Svakog dana 40 kapi sipati u čašu mlake vode, promešati i koristiti za ispiranje grla.

Momčilo Antonijević

Tekst može biti, u celini ili u delovima preuzet i objavljen isključivo uz poštovanje sledećih uslova: uz navođenje punog imena autora i postavljanje linka sa početne stranice ovog sajta, bez prerade preuzetog sadržaja i pod uslovom da se preuzimanje i objavljivanje ne vrši u komercijalne svrhe. Preuzimanje, kopiranje i objavljivanje ovog teksta suprotno navedenim uslovima predstavljaće kršenje autorskih prava.