Lečenje biljem

Biljke u borbi protiv Koksaki virusa

Biljke, na prvom mestu matičnjak i ehinacea, mogu vam mnogo pomoći da se uspešno izborite sa ovim upornim virusom.

Ime je dobio po mestu Koksaki u državi Njujork (SAD) u kom je prvi put izdvojen 1948. Koksaki virus nije lako otkriti standardnim biohemijskim ispitivanjama. Ako se posumnja u infekciju, potrebno je obaviti posebne testove. Dospeva u telo najčešće preko prljavih ruku, putem otpadnih voda ili kupanjem u  kontaminiranim bazenima ili dodirivanjem kontaminiranih površina na kojima može da opstane i po nekoliko dana. Muve su česti mehanički prenosioci ovog virusa. Razlikuju se dve vrste - tip A koji je po dejstvu mnogo jači i tip B, slabiji, ali i potencijalno opasniji, jer može zahvatiti srčani mišić i izazivati niz dugotrajnih i teških zdravstvenih problema. Nakon oralnnog inficiranja virus se razmnožava u limfnom sistemu i crevima, a ređe dospeva u krv. U tom slučaju dolazi do rasejavanja virusa do različitih organa. Ovaj virus posebno pogađaja bebe, decu i tinejdžere. Promene koje izaziva uglavnom nisu opasne. Uočljive su na stopalima, šakama, ili u ustima, gde nastaju bolni plikovi i izrasline, a javljaju se i povišena temperatura i groznica, kao i otok limfnih čvorova na vratu. Obično je dovoljno mirovati nekoliko dana i imuni sistem uspeva da izađe na kraj sa ovom infekcijom. Koksaki virus može izazvati konjuktivitis, meningitis i upalu srčane maramice i mišića koji se najčešće se javlja kod osoba sa oslabljenim imuno-sistemom. Simptomi su pored opšte malaksalosti i zamora, lupanje srca i gubitak daha.
Svi koji pate od infekcije Koksaki virusom učiniće sebi veliku uslugu ako osnaže svoj imuni sistem i zdravim načinom života pomognu sopstvenom organizmu da se sam izbori. Najveći saveznik u tom ratu protiv koksakija je matičnjak (Melissa officinalis). Matičnjak sadrži etarsko ulje, tanine i flavonoide. Kod pripreme čaja od ove biljke posebno je važno istaći da se on nikako ne sme kuvati već samo preliti verlom vodom da ne bi došlo do isparavanja dragocenog mirisnog ulja.
Ako imate Koksaki potrebno je da mesec dana svakodnevno pijete 1itar jakog čaja od matičnjaka: 7 supenih kašika lista matičnjaka prelijete litrom ključale vode koja je prohladila jedan minut (dakle nije direktno sa šporeta). Promešajte, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Ovu količinu čaja popijte u toku dana.
Drugi važan korak je tinktura ehinacee (Echinacea purpurea), koju treba piti 5 dana u kontinuitetu (20 kapi tri puta na dan). Nakon toga napravite pauzu dva dana. Najjednostavnije je piti ehinaceu radnim danima, a vikendom pauzirati.
Ukoliko se jave olikovi ili izrasline na rukama, na njih je dobro naneti etarsko ulje čajnog drveta. Inače ovo etarsko ulje je jedno od retkih koje aromaterapeuti preporučuju za nanošenje na kožu u nerazblaženom obilku.
Nakon mesec dana pijte sledeću čajnu mešavinu:
  • Matičnjak (Melissa officinalis)    200g
  • Zova (Sambucus nigra)                100g
  • Kleka (Juniperus communis)         50g
  • Hajdučica (Achilea millefolium)   50g
  • Slatki koren (Glychiriza glabra)    100g

Sve biljke pomešati pa 5 supenih kašika smeše preliti sa 3 šolje (750ml) ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti da stoji jedan sat. Procediti i popiti u toku dana nezaslađeno.

Matični mleč, polen i med su odlična kombinacija za jačanje imunog sistema, posebno kod ljudi koji pate od infekcije Koksaki virusom. Ovaj recept koristi se uz čaj od matičnjaka i tinkturu ehinacee.

10g matičnog mleča pomešajte sa 50g mlevenog propolisa i 1 kg prirodnog bagremovog meda. Sve dobro izmešajte drvenom ili plastičnom kašikom i čuvajte na hladnom mestu. Teglu par dana prevrćite i mešajte da bi masa postala homogena.

Uzimajte tri puta na dan po kafenu kašičicu pola sata pre jela.