Moćne biljke

Petrovac – Recite zbogom umoru!

Dobri poznavaoci tajni bilja i narodne tradicije kažu da je ovu čudesnu biljku, koja se još naziva i travom Svetog Pavla, nabolje brati oko 12. jula, dana kada se slavi praznik svetih apostola Petra i Pavla (otud i imena ove biljke). Kada neka biljka nosi ime sveca ili Bogorodice, to je pouzdan znka da narod gaji veliko poverenje u lekovitu moć te biljke. Latinsko ime biljke potiče od poznatog kralja Mitridata Eupatora, veliko poznavaoca bilja. Zamršena veza tradicije, magije, verovanja i stvarne lekovite vrednosti, ponekad može zamagliti činjenice. Međutim to nije slučaj sa petrovcem. Ova biljka opravdava narodno poverenje.

Petrovac je biljka koja ponekad može porasti i preko metar. Dlakave, asimetrično nazubljene listove i sitne žute cvetiće na visokoj stabljici na čijem samom kraju se nalaze malene kuglice nalik na čičak, možete zapaziti dok se šetate po obodima šume, pored nekog zapuštenog seoskog puta ili u nekoj živici. Ova biljka sadrži velike količine tanina (preko 5%), gorke materije, flavonoide i malo esencijalnog ulja koje čaju od petrovca daje blag, prijatan miris.

Kao i sve biljke sa puno tanina, petrovac je veoma efikasan u zaustavljanju proliva. Dve supene kašike petrovca prelijte šoljom ključale vode, promešajte poklopite i ostavite da stoji najmanje 45 minuta. Procedite i popijte u malim gutljajima. Tanini, kada dospeju u naša creva stvaraju neprekinuti film koji praktično imobiliše bakterije izazivače dijareje. Takođe zahvaljujući taninima petrovac se veoma uspešno koristi i protiv upale grla. Ispiranje jakim čajem od petrovca posebno se preporučuje svima koji mnogo naprežu glasne žice: pevačima, predavačima i sl. Za ispiranje grla još je bolja kombinacija petrovca, žalfije i crnog sleza.

U našem narodu petrovac se zove i ranjenik i to zahvaljujući sposobnosti da zaustavlja krvarenje. Baš zato petrovac se dodaje i u čajne mešavine protiv obilnih menstruacija, krvarenja hemoroida obično pomešan sa hajdučkom travom i virkom.

Petrovac deluje stimulativno na organe za varenje. Pojačava stvaranje žuludačnih sokova, pa se preporučuje u lečenju anoreksije (u kombinaciji sa matičnjakom i valerijanom). Takođe petrovac stimuliše jetru i smiruje tegobe u žučnoj kesi, naročito ako svoje lekovite moći udrući sa nanom, maslačkom, kičicom i artičokom.

Kure čajem od petrovca preporučuju se osobama koje pate od hroničnog umora, bezvoljnosti i malaksalosti. Ovakve osobe često pate i od poremećaja u varenju, nadimanja i neformirane stolice. Obično se javlja i nesanica, ali i periodi pospanosti, obično kasno ujutro i u popodnevnim časovima. Osobe koje su u dužem vremenskom periodu izložne intenzivnom stresu predisponirane su na ovaj poremećaj. Primećeno je da od sindroma hroničnog zamora češće pate žene nego muškarci i da se odično javlja kod mlađih osoba. Neki naučnici misle da hroničan umor ima veze sa oslabljenim radom imunološkog sistema i virusima, bakterijskim i gljivičnim infekcijama. Ishrana igra veoma važnu ulogu u borbi protiv ovog veoma neprijatnog poremećaja, čije se posledice više osećaju nego što su vidljive. Najvažnije je drastično smanjiti unos prostog šećera i zameniti ga složenim ugljenim hidratima, a visoko procesuiranu hranu (prvenstveno slatkiše i namirnice sa velikim sadržajem konzervanasa, emulgatora i aditiva: kečap, majonez, viršle, paštete, veštački zaslađene napitke zameniti voćem, svežim povrćem, medom, malteksom, ribom i posnim mesom). Jogurti sa korisnim bakterijskim kulturama takođe su od velike pomoći. Čaj od petrovca u smeši sa matičnjakom, koprivom, slatkim korenom i čičkom preporučuje se svima koji su hronično umorni. Tinktura ehinacee je takođe od velike koristi.

 

Čajna mešavina protiv hroničnog umora:

 • Petrovac (Agrimonia eupatoria)        100g
 • Matičnjak (Melissa officinalis)             100g
 • Kopriva (Urtica dioica)                     100g
 • Koren čička (Arctium lappa)              50g
 • Saltki koren (Gycyrrhiza glabra)          50g
 • Ruzmarina (Rosmarinus officinalis)       50g

Sve biljke pomešati pa 5 supenih kašika smeše preliti litrom ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti da stoji pola sata. Procediti i piti šolju čaja popite ujutro na prazan stomak, a ostatak u toku dana u manjim gutljaima. Čaj piti tri nedelje, napraviti pauzu sedam dana, pa nastaviti još mesec dana sa ovom čajnom mešavinom. Za vreme pauze pijte čaj od zobi (Avena sativa). Šaku neoljuštene zobi operite pod mlazom, prelijte litrom hladne vode, zagevajte do ključanja, pustite da vri dva-tri minuta, pa sklonite sa šporeta, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Procedite, zasladite blago medom i pijucjate u toku dana.

 

Čajna mešavina protiv promuklosti i upale grla:

 • Petrovac (Agrimonia eupatoria)            100g
 • Žalfija (Salvia officinalis)                       100g
 • Crni slez (Malva silvestris)                      50g

Sve biljke pomešajte, pa tri pupene kašike smeše prelijte sa pola litra ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji sat vremean. Procedite i koristite za ispiranje grla. Možete i da popijete malo ovog čaja.

 

Čajna mešavina protiv trombocitopenije:

 • Petrovac (Agrimonia eupatoria)         100g
 • Hajdučica (Achilea millefolium)           100g
 • Virak (Alchemila vulgaris)                  100g
 • Rusomača (Capsela bursa-pastoris)     200g

Sve biljke pomešati pa 5 supenih kašika smeše preliti litrom ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti da stoji sat vremena.  Procediti i piti u toku dana u malim gutljaima.

Momčilo Antonijević