Lečenje biljem

Koje biljke su od pomoći obolelima od kancera?

Biljke su oduvek privlačile pažnju naučnika koji pokušavaju da pronađu lek za rak. Mnogi citostatici se dobijaju iz biljaka (recimo iz hrasta lužnjaka ili iz tise). Neke biljke koje su pokazale uspeh u lečenju maligih obolenja izuzetno su otrovne. Mrazovac, biljka koja sadrži alkaloide kolhicin i kolhamin, supstance koje su pokazale delotovrnost u borbi protiv malignih ćelija, ubraja se u jednu od najotrovnijih biljaka i njegova upotreba na svoju ruku nikako se ne proporučuje. Mnoge biljke pokazale su se kao efikasno prevntivno sredstvo i zato se posebno preporučuju ljudima koji su izloženi povećanom riziku od kancera. Postoje i biljni lekovi koji ne deluju direktno na bolest, već jačaju prirodnu sposobnost organizma da sam izađe na kraj sa kancerom. U svakom slučaju, pre upotrebe biljnih lekova dobro je posavetovati se sa lekarom, posebno ako se čovek leči hemioterapijom ili zračenjem.

 

Beli i crni luk

Odavno je primećeno da je u zemljama u čijim se kuhinjama koristi mnogo luka broj obolelih od kancera, manji. Analizirajući mehanizme pozitivnog terapeutskog efekta belog i crnog luka, istraživači ukazuju, pre svega na izraženo antitumoralnu aktivnost kao i osobinu da stimulišu životnu aktivnost zdravog tkiva i povećavaju procese regeneracije. Beli luk je ubedljivo najefikasnije koristi u svežem obliku, presnog, jer se njegov aktivni princip, alin, vrlo lako razlaže, dok je crni luk veoma koristan i kada se termički obrađuje.

Zeleni čaj

Tradicija ispijanja čaja na Istoku smatra se jednim od razloga za dug životni vek. Istraživanja sprovedena na univerzitetu Kolumbija i na univerzitetu u Milanu poklazala su da polifenoli koje ovaj napitak sadrži, imaju sposobnost da smanje učestalost i uspore napredovanje raka prostate. Litar zelenog čaja na dan je dobra zamena za kafu. Važno je pravilno pripremiti zeleni čaj: kafenu kašičicu zelenog čaja prelijte sa 300 ml vrele vode (voda ne sme biti ključala već vrela; temperaturu ćete postići ako ne dozvolite da voda provri ili ako je nakon vrenja ostavite da se prohladi jedan minut, pa zatim prelijete čaj). Temperatura je važna jer ako je voda toplija od 80 stepeni celzijusa napitak će dobiti ružan ukus koji podseća na ribu. Kada prelijete čaj, poklopite posudu i ostavite da odstoji najmanje tri, a najviše pet minuta. Nakon toga procedite i ostavite da se malo prohladi jer se zeleni čaj pije topao, a ne vreo.

Brezova gljiva ćaga

Gljiva koja se skuplja sa kore živih breza uživa veliko poverenje u ruskoj i poljskoj tradicionalnoj medicini. Brezina gljiva ima nepravilan oblik, tamnobraon je boje i često dostiže dimenzije i do 50cm u prečniku, a može biti teška i do 2,5kg. Ova gljiva je aktivni biogeni stimulator, koji uspostavlja fermentne sisteme, koji su uništeni raznim vrstama inhibitora. Poboljšava i olakšava opšte zdravstveno stanje bolesnika.

Rusa

Rusa ili rosopas (Chelidonium majus) je neobično lekovita biljka koja obiluje žutim sokom koji curi kad je otkinete. Veruje se da laste svojim mladuncima mažu oči ovim sokom da bi progledale (otuda i njeno latinsko ime: cheliodon na grčkom znači lasta). Ruski naučnici potvrdili su viševekovno narodno poverenje u rusu kada je u pitanju lečenje nekih malignih bolesti. Sa prečišćenim esktraktom ove biljke lečeni su neki oblici raka kože. Travari često dodaju rusu u čajne mešavine namnjene ljudima koji imaju kancer. Rusu treba upotrebljavati obazrivo i strogo se pridržavati propisanih doza i vremenskog trajanja kure.

Imela

Ova parazitska biljka koristi se hiljadama godina u lečenju različitih vrsta tumora. Još je Hipokrat pisao o ovoj njenoj upotrebi. Imela živi na različitom drveću i njen sastav zavisi od toga sa kog je drveta ubrana. Ruski naučnici tvrde da je najdelotvornija imela sa hrasta. Čaj od imele sprema se na sledeći način: 1 supenu kašiku lista bele imele prelijte šoljom ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Procedite i popijte u nezaslađeno. Dnevno se preporučuju dve šolje ovog čaja. Ne upotrebljavajte imelu dok primate citostatike.

 

Laminarija

Alga poznata i pod nazivom morski kupus preoručuje se svima koji su završili sa hemoterapijom ili zračenjem. Alga sa uzima u obliku praška koji se tri puta na dan meša sa toplom vodom, čajem ili supom. Pri dužoj upotrebi laminarije postepeno dolazi do poboljšanja fizičkog i psihičkog stanja bolesnika (primećeno je da su depresija i anksioznost bili manje izraženi.). Normalizuje se rad crevnog trakta, poboljšava se apetit i normalizuju se parametri krvi.

Eleuterokokus

Sibirski ženšen, kako se drugačije naziva ova biljka, spada u grupu adaptogena, biljnih lekova koji pomažu da se organizam prilagodi i pravilno odgovori na razne loše uticaje iz spoljašnjosti. Pomaže organizmu da održi homeostazu - tanano stanje ravnoteže neophodno za život. Ekstrakt ove biljke ne deluje direktno na tumor, već pojačava snagu organizma da se sam bori protiv tumora. Osobe koje su izložene povećanom riziku od kancera treba da koriste eleuterokokus preventivno. Takođe, eleuterokokus se preporučuje i tokom primene citostatika i terapije zračenjem jer ublažava neprijatne propratne reakcije. Ovo je bezbedna biljka, ako se pridržavate propisanih doza. Ipak, osobe sa povišenim krvnim pritiskom treba sa posebnom pažnjom da koriste ženšen i eleutrokokus.

Reiši

Reiši je gljiva sa Dalekog Istoka koja ima sposobnost da: a) stimuliše imuni sistem b) fino podešava imuni sistem (imunomodulator). Reiši sadrži polisaharide i triterpene, enzime koji povećavaju broj crvenih krvnih zrnaca i tako pomažu telu da se izbori protiv bolesti. Reiši pomaže telu da se prilagodi na razne vrste stresa: temperaturne, povrede, lišavanje sna, trovanje, zračenje, infekcije, pa čak i psihološki stres. Ova gljiva je vrlo bezbedna za upotrebu i ne pokazuje neželjena dejstva.

Ostale biljke:

Postoji nekoliko biljaka koje uživaju veliko narodno poverenje, ali za koje nema pouzdanih naučnih dokaza da deluju na ćelije raka. Ova mešavina može se piti prevenitivno, a posebno se preporučuje onima koji su završili sa hemoterapijom ili zračenjem:

Neven (Calendula officinalis)    100g

List šumske jagode (Fragaria vesca) 100g

Koren čička (Arctium lappa) 100g

Kopriva list (Urtica dioica) 100g

Sve biljke pomešati, pa pet supenih kašika smeše preliti litrom ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti da stoji pola sata. Procediti i popiti u toku dana u manjim gutljaima.

 

Momčilo Antonijević

 

Tekst može biti, u celini ili u delovima preuzet i objavljen isključivo uz poštovanje sledećih uslova: uz navođenje punog imena autora i postavljanje linka sa početne stranice ovog sajta, bez prerade preuzetog sadržaja i pod uslovom da se preuzimanje i objavljivanje ne vrši u komercijalne svrhe. Preuzimanje, kopiranje i objavljivanje ovog teksta suprotno navedenim uslovima predstavljaće kršenje autorskih prava.