Lečenje biljem

Reumatoidni artritis - Kada zglobovi bole

Reumatoidni artritis je hronično upalno oboljenje koje izaziva bol, oticanje, oštećenje i deformisanje zglobova. Ova bolest traje dugo jer je medicina u stanju da samo ublaži simptome, ali ne i da izleči tegobe. U poređenju sa steroidnim i nesteroidnim lekovima protiv reumatoidnog artritisa biljke deluju blaže, ali ih svakako treba isprobati. Nekoliko biljaka mogu biti od velike pomoći osobama koje pate od reumatodnog artritisa. U tu grupu ubrajaju se kopriva, đumbir, jasen, vrbova kora, vranilovka i ruzmarin.

 

Neki poznavaoci prirodne medicine tvrde da kada je u pitanju reumatoidni artritis ono što jedete umnogome utiče na tok vaše bolesti. Ovim osobama prvenstveno se ne preporučuje kukuruz, meso (posebno mesne prerađevine) povrće iz porodice pomoćnica (na prvom mestu paradajz, a onda i krompir i paprika). Prevreli sirevi i punomasno mleko takođe mogu da pogoršaju situaciju. Ako imate reumatoidni artritis, trebalo bi da jedete dosta morske ribe iz hladnih voda : skuša, tuna, losos, haring, posebno u komabinaciji sa belim lukom i ruzmarinom. Među korisno povrće ubraja se prokelj, kupus i karfiol dok je od voća najpoželjniji ananas koji sadrži bromelain, supstancu koja pomaže sprečavanje upala. Semenke suncokreta takođe treba uvrstiti u ishranu.

Kopriva je jedna od najkorisnijih biljaka ako patite od ove bolesti. Koristite je u svežem stanju. Dva ili tri struka sveže koprive prelijte sa 300ml hladne vode, pustite da provri i kuvajte dva-tri minuta. Ostavite da se hladi 15 minuta procedite i pijte tri puta na dan. Kopriva zaustavlja enzyme ciklooksigenazu i lipoksigenazu, koje su odgovorne za stvaranje prostaglandina i leukotrijena, supstanci koje učestvuju u procesu stvaranja upale i oštećenja zglobova. Posebno se preporučuje kaša od koprive začinjena belim lukom. Kopriva je bezbedna za upotrebu, ipak, retko može da izazove manje smetnje pri varenju, alergijske reakcije i svrab. One osobe koje pate od zadržavanja tečnosti u organizmu usled srčanih ili bubrežnih tegoba treba da izbegavaju koprivu.

Kombinacija kore belog jasena, zlatnice i jove veoma je efikasna u lečenju reumatoidnog artritisa. Uzete pojedinačno ove biljke deluju zlatno slabije, pa ih zato treba uzimati u kombinaciji. Ova mešavina sadrži salicin, izofaksidin i rutin. Mešavina ovih biljaka smanjuje upalne procese kod reumatoidnih oboljenja, ali i kod bolova u mišićima.

Vranilova trava je odličan antioksidans i dobar biljni izbor kod reumatoidnog artritisa, naročito u kombinaciji sa ruzmarinom. Etarsko ulje ruzmarina je, kažu aromaterapeuti, dobar lek za bolove u zglobovima, samo ili u kombinaciji sa etaskim uljima kleke i kamilice.

Svi koji imaju reumatoidni artritis trebalo bi da dan počnu čajem od đumbira. Ovaj topli, ljuti napitak značajno će olakšati njihove tegobe. Kafenu kašičicu đumbira sipajte u praznu šolju, prelijte sa 250 ml ključale vode i sačekajte da se malo ohladi. Kada đumbir padne na dno, u malim gutljaima pijte ovaj okrepljujući čaj. Đumbir obavezno dodajte u hranu, naročito u kombinaciji sa biberom i ljutom papričicom.

Ulje noćurka je takođe veoma korisno u sprečavanju svih upalnih procesa, pa i reumatoidnog artritisa zahvaljujući gama linolenskoj kiselini. Nabavite kapsule sa uljem noćurka i koristite ih prema priloženom uputstvu. Ulje noćurka možete piti i u izvornom obliku, ali pazite, jer mu je rok trajanja prilično krataka, pa brzo užegne.


Kaša od koprive protiv artritisa:
Dve šake sveže koprive obarite 5 minuta. Ocedite i iseckajte. Vodu koja vam ostane nemojte bacati, popijte je. Na malo ulja izdinstajte manju glavicu crnog luka, dodajte iseckanu koprivu, promešajte i zalijte sa 100ml nemasnog jogurta. Pustite da se kuva jedan minut pa dodajte dva čena belog luka i blago posolite. Ovu kašu jedite barem tri puta nedeljno.


Čajna mešavina protiv reumatoidnog artritisa:

  • Kora jove (Populus tremula) 300g
  • Kora belog jasena (Fraxinus excelsior) 100g
  • Zlatnica (Solidago virgo aurea) 100g

Sve biljke pomešajte, pa četiri supene kašike smeše prelijte sa 700ml hladne vode. Kada provri, kuvajte 5 minuta, pa ostavite da se ohladi pola sata. Procedite i popijte u toku dana u manjim gutljaima.

 

Melem za bolne zglobove:

  • 200 ml nevenovog ulja
  • 10 g pčelinjeg voska
  • 30 kapi etarskog ulja ruzmarina
  • 30 kapi etarskog ulja kleke
  • 20 kapi etarskog ulja bibera

U čistom sudu na pari zagrejte ulje i istopite vosak u njemu. Skinite sa vatre i mešajte jedan minut. Dodajte etarska ulja, promešajte i sipajte u suvu teglicu koja se dobro zatvara. Ostavite da se ohladi i stegne. Koristite za masažu bolnih zglobova dva do tri puta na dan.