Aromaterapija

Zaštitite se od gripa

Početak zime se, pored niskih temperatura, pamti i po epidemijama virusnih infekcija , naročito gripa ali i brojnim prehladama, kijavicama i nazebima. Evo nekoliko saveta kako da to izbegnete ove godine uz pomoć etarskih ulja.
 
Etarska ulja su složene smeše organskih jedinjenja: aldehida, ketona, fenola koja  često pokazuju izuzetno jako antiseptično, antiviralno i antibakterisko dejstvo. Ono što je prednost etarskih ulja je činjenica da se sva ona, sastoje od izuzetno velikog broja jedinjenja ( etarsko ulje nane oko 80 ) koja se javljaju u različitim koncentracijama, tako da je mogućnost da neka bakterija postane imuna na njih jako mala. Načini za njihovu upotrebu su brojni. Razblaženim etarskim, uljem možete jednostavno osvežiti i dezinfikovati prostor. J.Valne je utvrdio da 2% rastvor eukaliptusovog ulja ubija 70% stafilokoka u vazduhu. Nekoliko kapi ulja dodajte u mirisnu lampu – isparivač i tako osvežite i dezinfikujte prostor. Koristite ih za svoje kupke ili se možete odlučiti za inhalaciju. Evo nekih predloga:
 
U vreme epidemije ili kada osetite prve simptome napunite kadu toplom vodom , dodajte šaku morske soli i kombinaciju sledećih ulja:
 
 • etarsko ulje đumbira 6 kapi
 • etarsko ulje ruzmarina 10 kapi
 • etarsko ulje nane 7 kapi
 • etarsko ulje limuna 10 kapi

 

takođe možete probati i ovu smešu:

 • etarsko ulje eukaliptusa  10 kapi
 • etarsko ulje čajnog drveta 5 kapi
 • etarsko ulje timijana (majčine dušice) 3 kapi

 

Sva ulja sipajte u kadu, dobro izmešajte rukama i ostanite u vodi oko 15 minuta. Potrebno je da voda bude topla jer je cilj da se izazove znojenje, ali ne i pretopla jer će ulja prebrzo izvetriti a i jako tople kupke se ne preporučuju kardiovaskularnim bolesnicima. Ako se bolest već razvila preporučuje se jedna kupka dnevno tokom tri dana. Ako vam je zapušen nos ili imate problema sa sinusima probajte inhalaciju. Zagrejte oko 2 litra vode do ključanja, skinite sa šporeta i ostavite da se prohladi jedan minut. Dodajte sledeća etarska ulja:
 • nana 3 kapi
 • eukaliptus 5 kapi
 • bor 2 kapi

 

Ako vas muči i kašalj odaberite ovu kombinaciju:

 • limun 10 kapi
 • timijan (majčina dušica) 3 kapi
 • anis 4 kapi

 

Čim dodate ulja nadvite se nad posudom, pokrite glavu peškirom i udišite paru. Dobro zatvorite oči. Inhalirajte se oko četiri do pet minuta. Nakon toga nemojte izlaziti napolje.

Postoji i takozvana suva inhalacija koja je jednostavnija i brža. Dovoljno je da na maramicu nakapate nekoliko (2 do3)  kapi nekog visoko antiseptičnog ulja: niauli, eukaliptus, ruzmarin, timijan, nana, lavanda ili bor i inhalirajte se. Etarsko ulje ne stavljajte direktno na nos jer možete izazvati iritaciju kože.

Ako se vratite kući prozebli ili mokrih cipela, probajte ovu kupku za noge:

U toplu vodu (voda treba da bude jako topla ali ne preterujte naročito ako imate proširene vene) dodajte sledeća ulja :

 • ruzmarin 3 kapi
 • lavanda 3 kapi
 • đumbir 1 kap


držite noge u ovoj kupki desetak minuta.

 

Iako su mišljenja o oralnoj upotrebi etarskih ulja podeljena neće vam škoditi ako na kocku šećera kapnete 1 kap nane ili timijana i popijete to sa malo vode ili čaja. Bitno je da unosite što više tople tečnosti najbolje biljnog čaja od zove, kamilice ili majčine dušice. Trenutno najveći svetski hit među biljnim imunostimulatorima, ehinacea, može se nabaviti i kod nas. Pridržavajte se navedenog uputstva za upotrebu  pošto ova biljka jako povećava imunitet (što je stanje koje zahteva puno energije i naporno je za organizam). Posle četiri do pet dana upotrebe, napravite pauzu. Dobar preparat od ehinacee blago pecka na jeziku.

Pileća supica i topla limunada su stari domaći lekovi koji ne  mogu biti na odmet. Nemojte zaboraviti da svakodnevno uzimate vitamin C. Odmarajte se što više. Bitno je da svom organizmu date mogućnost da se bori protiv infekcije, zato ostanite što duže u krevetu.

 

                                                                                          Momčilo Antonijević