Lečenje biljem

Alchajmerova bolest

Alchajmerova bolest je bolest nervnog sistema koja podrazumeva oštećenje nernog sistema koje razultira senilnošću. Ova bolest se povezuje sa poremećajem metabolizma acetli-holina, neurotransmitera, supstance zadužene za normalno funkcionisanje našeg nervnog sistema. Uzrok ove bolesti još uvek nije definitivno utvrđen.

Činjenica da je nivo aluminijuma u mozgu osoba koje pate od ove bolesti nekolko puta veći od normalnog, naveo je neke ljude da nastanak ove bolesti povezuju sa preteranom upotrebom različitih proizvoda koji sadrže ovaj metal (tu se prvenstveno misli na antiperspirante, preparate koji sprečavaju znojenje i na svakodnevnu upotrebu aluminijumskog posuđa). Dokaza za ovakve teproje nema, mada je pomalo zabrinjavajući podatak da osobe koje imaju Alchajmerovu bolest i osobe koje svakodnevno  koriste antiperspirante imaju nekolko stotina puta uvećan nivo ovog metala u mozgu.

Biljna terapija nudi nekolko lekova za poboljšanje pamćenja. Oni su prvenstveno preventiva za osobe starije od šezdeset godina i one kod kojih je indikovana početni stadijum ove bolesti.

Ginko biloba je svakako najpoznatija biljka za poboljšanje memorije. Nemojte piti čaj od ginka jer on praktično nema terapeutsko dejstvo (potrebno je nekoliko stotina grama suvog lista da biste postigli željeni efekat). Koristite kapsule standardizovanog ekstrakta ginka prema priloženom uputstvu, ali ne više od 250 mg standardizovanog ekstrakta dnevno jer ako preterate mogu se javiti proliv i razdražljivost.

Čaj od mešavine:

  • 100 grama ruzmarina (Rosmarinus officinalis)
  • 50g žalfije (Salvia officinalis)
  • 50g veronike (Veronica officinalis)

Navedene biljke usitnite i pomešajte. Četiri supene kašike smeše prelijte sa 750ml ključale vode promešajte, poklopite i ostavite da odstoji jedan sat. Procedite i pijte u malim gutljaima u toku dana. Sve nevadene biljke, a naročito ruzmarin sadrže antioksidantna jedinjenja koja sprečavaju propadanje acetil-holina. Neki obožavatelji rumarina smatraju da je i količina suvog lista ove biljke koja se, ako začin dodaje u hranu, dovoljno delotvorna.

Pored ove čajne mešavine bilo bi dobro da priremite i lekovito vino:

U litar kvalitetnog belog suvog vina  dodajte 100g suvog lista ruzmarina, 50g majčine dušice (Thymus serpillyum), 50g korena koprive (Urtica dioica) i 50g semena piskavice (Trigonela foenum-graecum). Sve dobro zatvorite i promućkajte. Flašu držite na toplom i tamnom mestu dve nedelje. Naon tog vremena tečnost procedite i pijte po dve supene kašike tri puta na dan.

Sve osobe koje pate od ove bolesti svakodnevno treba da uzimaju po petnaest grama lanenog semena (Linni semen). Možete ga dodati u jogurt ili musli, a možete ga i preliti sa 300ml tople vode, promešati, ostaviti dvadeset minuta i popiti. Veoma je važno da kada konzumirate laneno seme pijete dosta vode. Nemojte to zaboraviti!

Aromaterapeuti smatraju da esencijalna ulja, te veoma koncentrovane biljen esencije, mogu da puno pomognu ljudima koji pate od slabljenja memorije i alchajmerove bolesti.

  • 25 kapi esencijalng ulja ruzmarina
  • 10 kapi esencijalnog ulja mente
  • 10 kapi esencijalnog ulja limuna

Pomešajte sa 100 ml ulja od grožđanih semenki. Dobro promućkajte i čuvajte u bočici od tamnog stakla sa dobrim zatvaračem. Ovim balzamom izmasirajte glavu i ostavite pola sata pre nego što operete kosu. Esencijalna ulja su visoko realtivne supstance koje veoma efikasno prodiru kroz kožu, tako da je ovaj način upotrebe veoma efikasan.

U naučnim studijama protekle decenije istraživalo se delovanje jednog alkaloida – galantamina koji se dobija iz lukovica visibabe. Rezultati ovih studija su veoma obećavajući, tako da ako pronađete neki preparat koji sadrži galantamin, obavezno ga probajte.

Ishrana bogata namirnicama bogatim omega3 masnim kiselinama. U tu grupu spadaju ribe iz hladnih mora (skuša, losos, tuna, sardela). Ako imate probleme sa memorijom nemojte propustiti da barem tri puta nedeljno u svoj jelovnik uvrstite ovu ribu. Pun pogodak je ako je prelijete nerafinisanim masninovim uljem, belim lukom i svežim listom ruzmarina ili peršuna. Ovakav obrok je pravi lek. Beli luk ili još bolje divlji beli luk – sremuš (Allium ursinum) odlični su biljni lekovi za poboljšanje cirkulacije u mozgu i očuvanje svih funkcija centralnog nervnog sistema. Koristie ih u kuvanju tako što ćete ih jesti sveže ili sasvim kratko termički obrađene. Ako vam je intenzivan miris luka problem, kombinujte ih sa peršunom ili se opredelite za kapsule sa ekstraktom ovih biljka.

Ako patite od Alchajmerove bolesti probajte da dva meseca svakodnevno pijete po šolju čaja od prečice (Lycopodium clavatum). Dve supene kašike suve prečice prelijte sa 300ml ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da odstoji pola sata. Procedite i popijte u malim gutljajima. Prečica sadrži huperzin – sustancu za koju se veruje da čuva acetil- holin, a samim tim poboljšava memoriju.