Lečenje biljem

Astma - stalna borba za vazduh

Astma je jedna od najčešćih bolesti današnjice. Ovo hronično oboljenje često se povezuje sa savremenim, brzim, nezdravim načinom života u prezagađenoj okolini. Stezanje u grudima, zadihanost, kašalj, šištavo disanje, gušenje, nemir i nesanica najčešći su simptomi astme. Promenom načina života, pravilnom ishranom, korišćenjem lekovitih biljaka i umerenim vežbanjem možete sebi znatno olakšati tegobe koje prate ovu bolest.

Astma nije problem sa udisanjem već sa izdisanjem. Zdravoj osobi potrebna je jedna sekunda da izdahne od 75 do 85 % vazduha iz pluća a da ih isprazni potrebno joj je oko 3 sekunde, dok asmatičaru za to treba između 6 i 7 sekundi.Tokom asmatičnog napada, otečeno bronhijalno tkivo i zgrčeni mišići, sužavaju sitne disajne puteve u plućima, koji se mogu i začepiti prekomernom sluzi. Ustajali vazduh ostaje zarobljen u donjem delu pluća, tako da su asmatičari prinuđeni da dišu samo gornjim delom pluća.Simptomi astme nisu stalno prisutni već se javljaju u talasima. Obično se najopasnijim smatra drugi talas, kada se simptomi iznenada vraćaju neočekivanom jačinom. Simptome aktiviraju takozvani okidači (polen, životinjska dlaka, duvanski dim, prašina, određene hemikalije). Ulogu okidača može odigrati i stres, tako da astma velikim delom može biti i psihosomatska bolest.

Vrlo je rašireno verovanje da se dečja astama (koja se javlja između 2 i 10 godine) obično preraste. Međutim vrlo često to ne mora biti slučaj, kao što je moguće da astmu dobije odrasla osoba. Vrlo često asmatičari pate i od alergija i zato je jako bitno otkriti alergen, odnosno supstancu koja izaziva alergijsku reakciju. Takođe značajna je i uloga nasleđa jer je otkriveno da genetski faktor utiče na pojavu ove bolesti. Astma je ozbiljna bolest koja zahteva lekarski, medicinski tretman. Međutim sebi možete puno da pomognete lekovitim biljkama.

Jedna od najčešće korišćenih biljaka je podbel (Tussilago farfara). Latinsko ime ove biljke potiče od reči tussis što znači kašalj. Podbel stimuliše izbacivanje sluzi. Takođe on sprečava organizam da proizvodi agens za aktiviranje platelata, proteina koji pokreće spazam bronhija i sužava disajne puteve što ustvari izaziva napade astme. Slično delovanje ima i beli luk (Alium sativum). Međutim u podbelu su otkriveni u tragovima pirolizinski alkaloidi, supstance toksične za jetru. Međutim njihova koncentracija je niska i nema štetnih efekata ako pijete do tri šolje čaja u periodu od mesec dana. U biljke koje imaju antiasmatično dejstvo imaju i bokvica, slatki koren, morač, hajdučica i naročito divizma. Lavanda i imela deluju smirujuće tako da su od velike pomoći kada su napadi izazvani stresom.Kopriva je takođe, vrlo dragocena biljka za asmatičare naročito za one koji pate od disajnih alergija jer je jak antihistaminik. Kopriva u Evropi ima viševekovnu tradiciju u narodnom lečenju bolesti disajnih organa (najčešće se koristi sveže isceđen sok od listova zaslađen medom). U lekove koji suzbijaju astmu (bronhodilatatore) ubrajaju se i tefilin i teobromin, purinski derivati koji se u velikom procentu nalaze u kofeinskim drogama: kafi, čaju, koli, kakau.
Evo nekoliko čajnih mešavina koje vam mogu biti od pomoći:

 

 • Podbel  (Tussilago farfara)..........................25g
 • Bokvica (Plantago major)...........................25g
 • Slatki koren (Glycirhiza glabra).................20g
 • Morač (Foeniculum vulgare)......................20g
 • Lavanda (Lavandula officinalis).................10g

 

Sve biljke pomešati pa 3 supene kašike preliti sa 750ml ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti 30 minuta. Procediti i piti po jednu šolju tri puta na dan posle jela.

 

 • Divizma (Verbascum thapsus)...................30g
 • Hajdučica (Achilea millefolium)................20g
 • Dobričica (Glechoma hederacea)...............20g
 • Rusa (Cheliodonium majus).......................15g
 • Morač (Foeniculum vulgare).......................15g

 

Biljke pomešati pa 3 supene kašike preliti sa 750ml ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti 30 minuta.Procediti i piti po jednu šolju tri puta na dan posle jela.
Ova mešavina pokazala se kao veoma delotvorna:
 • Oman (Inula helenium)   150g
 • Očajnica (Marrubium vulgare) 150g
 • Timijan (Thymus vulgaris) 100g

 

Biljke pomešati pa tri supene kašike smeše preliti sa 750ml ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti da odstoji jedan sat. Procediti i piti tri puta na dan po 250ml čaja koji po želji možete zasladiti medom.
Čaj od bršljana (Hedera helix) je tradicionalno sredstvo za lečenje astme. Kafenu kašičicu suvog lista bšljana prelijte sa pola litra ključale vode, promešajte i sačekajte 15 minuta pa procedite. Čaj od bršljana pijte tri dan pa pravite jedan dan pauzu.
Ginko (Ginkgo biloba) je efikasno sredstvo protiv astme. Kapsule sa aktivnim ekstraktom lista ginko, koristite prema uputstvu.
Na proleće kada ima mlade koprive iscedite u sokovniku sok iz svežih, dobro opranih listova. Na 3 dela soka dodajte 1 deo meda, pomešajte i čuvajte u frižideru. Pijte po 1 supenu kašiku 3 do 5 puta na dan.
Aromaterapija preporučuje asmatičarima korišćenje etarskih ulja eukaliptusa, nane, anisa, lavande i izopa. U posudu sa vrelom vodom sipajte nekoliko kapi ulja ili mešavine ulja. Pokrijte glavu peškirom i duboko udišite mirisnu paru. Vaši disajni putevi  se čiste i pospešuje se izbacivanje sluzi.
Asmatičarima se savetuje da izbegavaju hranu bogatu sulfitima u koju se ubrajaju pivo, vino, vinsko sirće, grožđe i sok od grožđa, račići, suvo voće, instant krompir. Takođe preporučuje se izbegavanje mleka i mlečnih proizvoda.
Posebno je važno da uklonite grinje. Redovno čistite prašinu, nabavite podne prostirke koje se peru. Posteljina i jastuci treba da budu od sintetike ili pamuka, a ne od vune ili perja. Takođe nemojte prostoriju zagrevati na temperaturu višu od 20 stepeni. Ako je vaše dete asmatičar redovno perite plišane igračke (na svaka tri meseca) ili ih često stavljajte u zamrzivač da odstoje dva - tri sata.
Izbegavajte dezodoranse u spreju i veštačke osveživače prostora. Umesto toga koristite aroma lampe. Etarskim uljem eukaliptusa, limuna ili bora osvežićete i dezinfikovati prostor, obogatiti ga blagotvornim negativnim jonima i sprečiti preterano isušivanje vazduha.
Naravno duvanski dim posebno je štetan za asmatičare. Kako je dim teži od vazuha on se skuplja nisko, pored poda, tako da su deca naročito ugrožena.
Ako patite od astme, poželjno je da vaše dete doji barem šest meseci, kako bi steklo odgovarajući imunološki potencijal i zaštitilo se od alergija.
Broj asmatičara u svetu naglo je porastao u poslednjih dvadeset godina. Procenjuje se da ih danas ima oko 150 miliona. Najviše ih je u Italiji i Britaniji gde asmatičari čine oko 35 % stanovništva. Astma je najčešći razlog hospitalizacije dece i dečjih izostanaka iz škole (samo  u Americi to je 145 miliona školskih časova godišnje).

 

Momčilo Antonijević