Lečenje biljem

Biljke za zdravu kožu

Kada se govori o negovanju i lepoti, prvo se pomisli na bezbroj krema, maski, losiona i ostalih neizbežnih stvari u ženskom neseseru. Međutim da bismo izgledali lepo, a naš ten bio blistav, neophodno je i negovanje iznutra.

Čajevi od lekovitih biljaka mogu biti od višestruke pomoći kada je u pitanju koža i eventualni problemi koji se mogu na njoj javiti. Svima je poznato da starenje izazivaju slobodni radikali, molekuli koji nastaju kao prirodna posledica delovanja visokoreaktivnih molekula kiseonika. Da bi se sprečilo delovanje slobodnih radikala potrebno je piti što više čajeva koji sadrže antioksidantne materije. U tu grupu spadaju majčina dušica (Thymus officinalis), vranilova trava (Origanum vulgare), ruzmarin (Rosmarinus officinalis), matičnjak (Melissa officinalis) i žalfija (Salvia officinalis). Ako čajeve od ovih biljaka uvrstite u svoju dnevnu rutinu, usporićete proces starenja. Naravno neophodno je pomenuti i zeleni čaj, jedan od najboljih antioksidanata među lekovitim biljkama. Pored antioksidantnog delovanja, zeleni čaj podstiče i proces detoksikacije, odnosno oslobađanja organizm od štetnih produkata metabolizma. Među najbolje prirodne čistače organizma, a samim tim i tena, ubrajaju se i maslačak (Taraxacum officinale) koji delujele diuretično i jača jetru i rastavić (Equisetum arvense), biljka koja pored toga što čisti organizam od viška vode i toksina, sadrži i puno silicijuma, mikroelementa čiji nivo opada u koži i arterijama usled smanjene hormonalne aktivnosti u starosti. Zahvaljujući sadržaju salicilne kiseline rastavić smanjuje vidljivost strija, ako se nanosi lokalno, u vidu obloga.

Akne  i nečista koža predstavljaju veliki problem milionima ljudi širom planete. Antiseptične biljke kao što su čajno drvo (Maleleuca altrenifolia), eukaliptus (Eucaliptus globulus), lavanda (Lavanda officinalis), ruzmarin (Rosmarinus officinalis) i majčina dušica (Thymus serpillium) mogu da budu od velike pomoći, jer etarska ulja koja ove biljke sadrže dezinfikuju kožu i smanjuju upalu. Među najdelotvornija biljna sredstva koja otklanjaju upalu ubrajaju se kamilica (Matricaria chamomilla), hajdučka trava (Achilea millefolium) i neven (Calendula officinalis). Obloge ili melemi od ovih biljka koriste se protiv čitavog niza kožnih poremećaja. Čaj od divlje dan i noći (Viola tricolor) se preporučuje za piće, naročito u kombinaciji sa koprivom (Urtica dioica) ili veronikom (Veronica officinalis). Biljke koje sadrže tanine deluju adstrigentno, odnosno skupljaju pore i dezinfikuju kožu stvarajući film koji praktično imobiliše mikroorganizme. U tu grupu spadaju kantarion (Hypericum perforatum) i hrastova kora (Querques cortex).

U grupu biljaka koje regenerišu oštećenu kožu spadaju one koje sadrže alantoin, supstancu koja podstiča stvaranje novih ćelija: bokvica (Plantago major), gavez (Symphitum officinale), neven (Calendula officinalis). Naravno moramo pomenuti i  famozna aloju (Aloe barborescens), čije je delovanje na stvaranje nove mlade kože svima dobro poznato. Preparati koji sadrže njen ekstrakt koriste se nakom dermoadrazije kada je potrebno ubrzati proces epitelizacije. Aloja vraća koži vlažnost i elastičnost. Kozmetička industrija odavno je otkrila moć lekovitih biljaka, pa su njihovi ekstrakti široko korišćene sirovine, koje ulaze u sastav mnoštva kozmetičkih proizvoda.

 

Antioksidantni čaj:

 • Vranilovka (Origanum vulgare)...................................50g
 • Ruzmarin (Rosmarinus officinalis)...............................50g
 • Žalfija (Salvia officinalis).............................................20g
 • Matičnjak (Melissa officinalis).....................................30g


Sve biljke pomešati, pa tri supene kašike preliti sa pola litra ključale vode. Promešati, poklopiti i ostaviti pola sata. Procediti i popiti u toku dana.

Čaj  protiv akni za piće:

 • Divlja dan i noć (Viola tricolor)............................100g
 • Kopriva (Urtica dioica)..........................................100g
 • Majčina dušca.........................................................50g
 • Čičak (Actium lappa)...............................................50g

 

Sve biljke pomešati. Četiri supene kašike preliti litrom ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti sat vremena. Procediti i nezaslađeno popiti u toku dana.

Čaj protiv akni za spoljašnju uportebu:

 • Kamilica (Matricaria chamomila).........................50g
 • Čubar (Satureja montana)......................................50g
 • Rastavić (Equisetum arvense)................................50g
 • Bršljan (Hedera helix)...........................................50g
 • Kantarion (Hypericum perforatum)......................50g
Sve biljke pomešati. Šest supenih kašika smeše preliti sa šesto mililitara ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti jedan sat. Procediti i kavsiti kožu nekoliko puta u toku dana.

 

Momčilo Antonijević