Moćne biljke

Breza – srebrna kraljica šuma

Breza – srebrna kraljica šuma

Kora i listovi sa vitkih belih stabla ovog drveta, koje je postalo simbol ruskog prostranstva, hiljadama godina koriste se u narodnoj medicini naroda Severa. Breza (Betula alba) je proveren biljni lek za urinarne infekcije, narodni eliksir koji se preporučuje onima koji pate od kamena u bubregu i reumatizma, ali i važan sastojak kozmetičkih proizvoda za negu kože i kose. 

U fitoterapiji koriste se najčešće mladi listovi breze, a nešto ređe kora, pupoljci i katran koji se pravi od ovog drveta. U rano proleće sakuplja se i sok koji se dobija bušenjem drveta. On se odmah upotrebljava kao veoma moćno i dragoceno biljno sredstvo za jačanje i čišćenje organizma od nagomilanih toksina.

Breza sadrži flavonoide (hiperozid i rutozid) koji deluju protivupalno i diuretično. Pored flavonoida sadrži i fenolnu kiselinu, metil-salicilat, tanine, triperpenske saponine i nepoznate materije koje deluju antibakterijski. Pupoljci sadrže najviše isparljivog, eteričnog ulja koje prijatno miriše na smolu. U njemu ima glavnog lekovitog sastojka breze, seskviterpenskog alkohola betuola.

Breza je odličan biljni lek za lečenje urinarnih infekcija, upala mokraćne bešike i mokraćnih kanala. Koristi se sama ili u kombinaciji sa uvom, vranilovom travom. Breza alkalizuje mokraću pa se zato upotrebljava za rastapanje bubrežnih kamenaca. Ipak, moram da nagalasim da bi trebalo biti veoma obazriv kada se biljke koriste za lečenje bubrežnog kamena jer se može dogoditi da se kamen pokrene i zaglavi u bubrežnom kanalu. U tom slučaju neophodna je intervencija hirurga. Brezu u ovu svrhu treba upotrebljavati samo ako imate sitnije kamenove ili pesak u bubregu. Kada se upotrebljava za lečenje mokraćnih organa, brezov čaj treba pripremati sa malom količinom sode bikarbone koja pojačava njeno delovanje.

U Finskoj se brezove grančice koriste tokom tretmana u sauni da bi se ubrzala cirkulacija i pospešilo izbacivanje toksina iz tela.

Čaj od breze omiljeni je narodni lek za lečenje reumatizma, reumatodinog artritisa i gihta. U ovu svrhu može se piti sam ili pomešan sa koprivom i listom crne ribizle.

Novija istraživanja pokazal su da seskviterpenski alkohol betuol usporava napredovanje nekih vrsta kancera, posebno raka prostate. U ruskoj narodnoj medicini breza uživa veliko poverenje u lečenju najtežih blesti.

Jak čaj od brezovog lišća koristi se i kao losion protiv peruti i opadanja kose. Zahvaljujući sadržaju saponina ova tečnost peni kad se dobro promućka. Brezovom korom i katranom narod leči bradavice, ekceme i psorijazu. Izgleda da breza sadrži neke antivirusne supstance koje deluju na humani papiloma virus. Istraživanja betulinske kiseline iz breze pokazala su da ona deluje i na HIV virus (mada još uvek ne znamo dovoljno kako deluje). Osobe koje pate od srčanih tegoba i koje su alergične na aspirin i polen ne treba da upotrebljavaju brezu. Ne preporučuje se ni trudnicama.

 

Čaj od brezovog lišća za lečenje urinarnog trakta:

Dve supene kašike mladog brezovog lišća preliti sa pola litra hladne vode, pustiti da provri, kuvati dva minuta, pa skinuti sa šporeta i ostaviti pola sata. Procediti i dodati na vrh noža sode bikarbone. Promešati i popiti u toku dana u manjim gutljajima.

 

Čajna mešavina protiv reumatizma:

Breza (Betula alba) list 100g

Kopriva (Urtica dioica) list 100g

Crna ribizla list (Ribes nigrum) 100g

 

Sve biljke pomešati pa tri supene kašike smeša preliti sa 600ml ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti da stoji jedan sat. Procediti i piti u toku dana podeljeno u dve doze. Korisno je ovu čajnu mešavinu kombinovati sa melemom od gaveza.

Alkoholatura od pupoljaka breze:

U proleće sakupite veoma mlade pupoljke breze i njima napunite staklenu teglu. Prelijte 90% alkoholom tako da pupoljci budu potpuno prekriveni. Zatvorite i držite na tamnom mestu dva meseca. S vremena na vreme promućkajte teglu. Kada je alkoholatura gotova, procedite tečnost i čuvajte je u čistoj flašici koja se dobro zatvara. Uzima se jedna kafena kašičica rastvorena sa pola čaše vode, tri puta na dan.

Momčilo Antonijević

Tekst može biti, u celini ili u delovima preuzet i objavljen isključivo uz poštovanje sledećih uslova: uz navođenje punog imena autora i postavljanje linka sa početne stranice ovog sajta, bez prerade preuzetog sadržaja i pod uslovom da se preuzimanje i objavljivanje ne vrši u komercijalne svrhe. Preuzimanje, kopiranje i objavljivanje ovog teksta suprotno navedenim uslovima predstavljaće kršenje autorskih prava.