Moćne biljke

Crna ribizla – biljni lek za autoimune bolesti

Svi znamo za mirisne, tamne bobice prepune intenzivnog ukusa, ali da li ste znali da je list crne ribizle veoma lekovit?

Listopadni žbun crne ribizle (Ribes nigrum) može da naraste do visine od 1,5 metara i gaji se prvenstveno zbog ukusnih, crnih plodova prepunih vitamina C i antocijana koji im daju boju. Kombinacija ove dve supstance pomaže osobama koje imaju osetljive kapilare sklone pucanju i proširene vene. Ribizle se preporučuju i osobama koje pate od insulin nezavisne šećerne bolesti.

Semenke koje se nalaze u plodu ribizle sadrže ulje bogato gama-linolenskom, kiselinom koja deluje snažno protivupalno (slično kao ulje noćurka ili boražine). Upravo se zato ulje crne ribizle preporučuje osobama koje pate od psorijaze. Doktor Endrju Vejl, veliki poznavalac lekovitosti biljaka, tvrdi da ulje iz semena ribizle može da pomogne i osobama koje pate od multiple skleroze. Preporučena doza je 500 miligrama ulja dva puta na dan, a kura bi trebalo da traje najmanje 10 nedelja.

List crne ribizle je veoma malo poznat, a veoma efikasan biljni lek za lečenje reumatizma, a posebno reumatoidnog artritisa. Pokazalo se da list ove biljke deluje odlično na sve tegobe koje nastaju od preterane, nekontrolisane i neadekvatne reakcije imunog sistema, pa se čaj, tinktura i ekstrakt ove biljke preporučuju i kod alergijskih tegoba (posebno alergijskog rinitisa). List ribizle sadrži, pored flavonoida, i tanine što je posebno zanimljivo za ljude koje muči Kronova bolest ili hronična upala debelog creva. Korišćenje ulja i listova crne ribizle nema smisla ukoliko koristite kortikosteroide, ali može se kombinovati sa nesteroidnim protivupalnim lekovima.

Crna ribizla leči i razne infekcije (posebno organa za mokrenje), a japanski naučnici utvrdili su 2001. godine da plod i ulje crne ribizle imaju antvirusno delovanje, prvenstveno na virus gripa.

Zahvaljujući sadržaju tanina koristi se kao blago i efikasno sredstvo za zaustavljanje proliva (posebno u kombinaciji sa listovima maline i divlje kupine).

Ako želite da smanjite unos kofeinskih napitaka (kafe ili čaja), biljni čaj od listova crne ribizle je odlična zamena jer deluje blago stimulativno.

Naravno, kada koristite list crne ribizle za pripremanje čajeva ili tinkture, morate biti sigurni da biljka nije prskana pesticidima.

Čaj od lista crne ribizle:

Punu supenu kašiku suvog lista crne ribizle prelijte sa 200ml ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji 15 minuta. Procedite i popijte nezaslađeno. Čaj se pije tri puta na dan (uvek sveže spremljen) između obroka.

 

Bijne kapi protiv alergija:

50g korena lopuha (Petasites hybridus)

50g lista crne ribizle (Ribes nigrum)

Biljke pomešati, pa preliti sa pola litra jake rakije od šljive. Sve dobro zatvoriti, promućkati i ostaviti da stoji na toplom i tamnom mestu dve nedelje. Procediti kroz sterilnu gazu i čuvati u dobro zatvorenoj flašici. Piti po jednu kafenu kašiku tri puta na dan u šolji čaja od bokvice.

 

Momčilo Antononijević


Tekst može biti, u celini ili u delovima preuzet i objavljen isključivo uz poštovanje sledećih uslova: uz navođenje punog imena autora i postavljanje linka sa početne stranice ovog sajta, bez prerade preuzetog sadržaja i pod uslovom da se preuzimanje i objavljivanje ne vrši u komercijalne svrhe. Preuzimanje, kopiranje i objavljivanje ovog teksta suprotno navedenim uslovima predstavljaće kršenje autorskih prava.