Moćne biljke

Hmelj - saveznik žena

Pivo je piće za dame.

Iako se pivo tradicionalno smatra pravim pićem za prave muškarčine, činjenica je da je ono idealno za lepši pol. Šišarice hmelja koje ovom piću daju prepoznatiljiv ukus su veoma bogate fitoestrogenim supstancama, pa je pivo idealno za dame u menopauzi, ali i one žene koje pate od neredovnih i bolnih menstruacija

 

 

Hmelj (Humulus lupulus) gaji se širom Evrope i Amerike, prvenstveno za potrebe pivarske industrije. Pre oko 1 000 godina Evropljani su počeli da dodaju šišarice ove biljke u pivo da bi ga začinili i podarili mu divnu, pomalo gorku notu, ali i da bi pivo zaštitili od prebrzog propadanja. Davno je primećeno da ljudi koji u septembru beru plodove hmelja vrlo brzo postanu pospani. To se dešava zato što se deo smole sa biljke kroz kožu ili dodirivanjem usta dospeva u organizam. Tradicionalna medicina vekovima hmelj smatra jednim od najefikasnijih sredstava za lečenje nesanice i nervoze. Za miran san svima koji ne mogu da spavaju preporučuje se čajna mešavina od jednakih delova hmelja, kamilice i matičnjaka. Postoji još jedan tradicionalni način za lečenje nesanice - spavanje na jastuku napunjenom šišaricama hmelja. Gorki ukus, ali i antibakterijasko delovanje hmelj duguje prisustvu dve supstance, humulina i lupulina. Pomešan sa nanom, lanenim semenom i moračom, hmelj se dobar narodni lek za nervozna creva i probleme sa varenjem. Tradicionalno hmelj se koristi i za uklanjanje peruti naročito u kombinaciji sa koprivom.

Pomešan sa hajdučkom travom i virkom hmelj je koristan za ublažavanje bolnih menstruacija. Kada se pomeša sa rastavićem hmelj podstiče izbacivanje nagomilanih toksina iz organizma. Koristi se i kod kožnih problema. Tinktura je korisna za dezinfeksiju posekotina, a ekstrakt hmelja stavlja se u kreme za lice da bi koža bila nežna i meka i da bi se sprečilo prevremno nastajenje bora.

 

Čajna mešavina za žene u menopauzi

 

hmelj (Humulus lupulus) 100g

matičnjak (Melissa officinalis) 100g

žalfija (Salvia officinalis) 100g

lucerka (Medicago sativa) 100g

 

Sve biljke pomešati pa četiri supene kašike smeša preliti litrom ključale vode, promešati poklopiti i ostaviti pola sata. Procediti i popiti u toku dana. Ovaj čaj posebno je koristan za one dame koje muče promene raspoloženja i nesanica.

 

Čajna mešavina za miran san

 

hmelj (Humulus lupulus) 100g

matičnjak (Melissa officinalis) 100g

valerijana (Valeriana officinalis) 100g

kamilica (Matricaria chamomilla ) 100g

 

Sve biljke pomešati pa dve supene kašike smeša preliti šoljom ključale vode, promešati poklopiti i ostaviti pola sata. Procediti i popiti pre spavanja.

 

Čajna mešavina protiv bolnih menstruacija

 

hmelj (Humulus lupulus) 100g

hajdučica (Achillea millefolium) 100g

virak (Alchemila vulgaris) 100g

 

Sve biljke pomešati pa četiri supene kašike smeša preliti sa 750ml ključale vode, promešati poklopiti i ostaviti pola sata. Procediti i popiti u toku dana u manjim gutljajima.

 

Momčilo Antonijević

Tekst može biti, u celini ili u delovima preuzet i objavljen isključivo uz poštovanje sledećih uslova: uz navođenje punog imena autora i postavljanje linka sa početne stranice ovog sajta, bez prerade preuzetog sadržaja i pod uslovom da se preuzimanje i objavljivanje ne vrši u komercijalne svrhe. Preuzimanje, kopiranje i objavljivanje ovog teksta suprotno navedenim uslovima predstavljaće kršenje autorskih prava.