Moćne biljke

Maslačak - biljka za veliko spremanje organizma

Maslačak je jedan od najboljih biljnih lekova za čišćenje organizma od nagomilanih toksina. Stimuliše rad organa za varenje i mokrenje, posebno jetre, creva i bubrega. Preporučuje se osobama koje muče kožne bolesti, a oni koji pate od slabog srca, povišenog pritiska ili su preživeli moždani udar, obavezno, na proleće, treba da sprovedu kuru svežim listovima i korenjem maslačka.


Svako dete zna kako izgleda maslačak. Međutim mali broj ljudi je svestan da je baš ova biljčica žutih cvetova koja raste svuda izuzetno lekovita. Listovi maslačka (Taraxacum officinale) su fantastična prolećna salata koja po ukusu podseća na radič ili ciroriju. Koren i list ove biljke koristi se kao potvrđeno narodno sredstvo za čišćenje organizma i izbacivanje toksina. Zahvaćujući svom detoksifikacijskom efektu maslačak se preporučuje osobama koje pate od kožnih bolesti, posebnopsorijaze i ekcema, urinarnih infekcija i zatvora. Koren se preporučuje i protiv artritisa, oseteoartritisa, reumatizma i gihta. List maslačka koristi se protiv kamena u žučnoj kesi. Maslačak stimuliše sve žlezde i muskulaturu digestivnog trakta. Pojačava izlučivanje pljuvačnih žlezda, želuca, žučne kese, pankreasa i creva. Čajevi sa maslačkom podstiču resorpciju produkata metabolizma u crevima pa se zato koristi u kurama mršavljenja. Maslačak se ubraja u akvaretike biljke koje podstiču prokrveljenost bubrega, pojačavaju izlučivanje mokraće i poboljšavaju njenu filtraciju. Biljka je veoma bogata kalijumom, pa je odlična za nadoknađivanje ovog minerala koji se gubi prilikom povećanog mokrenja. Svež koren i list u periodu od marta do maja sadrže mnogo manitola, suptance koja pomaže ljudima koji imaju problem sa slabim srcem, povišenim pritiskom, kao i onima koji su preživeli moždani udar. Taj čaj priprema se ovako: zagrejte 400ml vode do ključanja, smanjite temperaturu i dodajte dve kafene kašičice svežeg opranog i iseckanog korena maslačka. Pusti da poklopljeno blago vri dva minuta, pa skinite sa ringle. Dodajte dve kafene kašičice svežeg iseckanog lista maslačka i ostavite da stoji pola sata. Procedite i popijte u malim gutljajima. Kura traje mesec dana. Cvetovi maslačka sadrže supstancu helenin, vitamin A i vitamina B2 pa se preporučuju osobama koji pate od problema sa vidom u mraku (kokošije slepilo). Istraživanjima koja su sprovedena 2001. godine utvrđeno je da maslačak može da snizi nivo šećera u krvi, pa je dobro ovu biljku dodati u čajnu mešavinu protiv dijabetesa. Maslačak nikako ne treba koristiti ako vam je blokiran žučni kanal.Čajna mešavina za detoksikaciju:

Maslačak (Taraxacum officinale) koren 50g

Maslačak (Taraxacum officinale) list 50g

Kleka (Juniperus communis) 50g

Rastavić (Equisetum arvense) 50g

Sve biljke pomešajte pa dve supene kašike smeše prelijte sa 600ml hladne vode, zagrevajte do ključanja, pustite da blago vri 2 minuta poklopljeno. Skinite sa šporeta i ostavite da stoji pola sata. Procedite i popijte u toku dana, nezaslađeno u manjim gutljaima.Čajna mešavina za poboljšanje rada jetre:

Maslačak (Taraxacum officinale) koren 50g

Cikorija (Cichoria intybus) koren 50g

Nana (Mentha piperita) 50g

Sve biljke pomešati pa jednu supenu kašiku smeše preliti sa 250ml ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti da stoji 20 minuta. Procediti i popiti nezaslađeno pola sata pre jela.Dnevno popiti 2 do 3 šolje čaja. Kura traje mesec dana.Čajna mešavina za mršavljenje:

Maslačak (Taraxacum officinale) koren 50g

Suručica (Filipendula ulmaria) 50g

Rastavić (Equisetum arvense) 50g

Morač (Foeniculum vulgare) 50g

Sve biljke pomešajte pa tri supene kašike smeše prelijte sa 750ml hladne vode, zagrevajte do ključanja, pustite da blago vri 2 minuta poklopljeno. Skinite sa šporeta i ostavite da stoji pola sata. Procedite i popijte u toku dana, nezaslađeno u manjim gutljaima.Momčilo Antonijević 

Tekst može biti, u celini ili u delovima preuzet i objavljen isključivo uz poštovanje sledećih uslova: uz navođenje punog imena autora i postavljanje linka sa početne stranice ovog sajta, bez prerade preuzetog sadržaja i pod uslovom da se preuzimanje i objavljivanje ne vrši u komercijalne svrhe. Preuzimanje, kopiranje i objavljivanje ovog teksta suprotno navedenim uslovima predstavljaće kršenje autorskih prava.