Moćne biljke

Jojoba

Ulje jojobe dobija se ceđenjem plodova istimenog drveta, koje su još starosedeoci Severne Amerike koristili u medicinske i kozmetičke svrhe. Ovo drvo, koje dostiže visinu od dvanaest metara može da izdrži temperaturu od čak 60 stepeni Celzijusove skale, jer ima koren koji može biti dugačak i do petnaest metara.

Jojoba ulje smatra se jednim od najkvalitetnijih i najskupljih biljnih ulja, prevashodno zahvaljujući svojim specifičnostima po kojima se razlikuje od drugih. Naime većina biljaka koje stvaraju sopstveno ulje čine to kombinujući glicerol i masne kiselie, dok jojoba proizvodi ulje kombinujući alkohol, masnoće i masne kiseline. Upravo zato ovo gusto, zlatno žuto ulje, bez mirisa ne oksidira, tj. veoma retko se kvari.

Jojoba ulje se dodaje u kreme, kako bi se povećala njihova hranljivost i sadržaj prirodnih minerala i vitamina (naročito vitamina E). Kozmetika koja sadrži jojobu može biti namenjena negovanju zrele, suve kože koja je sklona borama, ali i mlade problematične kože, jer ovo ulje ne zapušava pore i dozvoljava koži da diše.

Zbog protiv upalnog i zaštitnog dejstva jojoba ulje se dodaje u proizvode za negovanje usana.

Stotinama godina, jojoba se koristi za negovanje kose. Danas ona je neizostavan sastojak šampona za oštećenu i suvu kosu, regeneratora i pakovanja za kosu koja je hemijski tretirana i oštećena delovanjem sunca i zagađenog vazduha.

Čisto ulje jojobe ima prirodni zaštitni faktor od sunca (4), pa se često stavlja u kvalitetne losione za sunčanje. Takođe ovaj sastojak je i neizostavan u proizvodima koji se koriste posle sunčanja, a imaju za cilj da nam pomognu da bronzanu boju zadržimo što duže.

Jojoba se dodaje i u proizvode za tuširanje i kupanje. Takvi preparati ne isušuju kožu i nakon kupanja ostavljaju na telu svilenkasti trag. Emulgovano ulje jojobe koristi se za pravljenje jojoba granula koje se dodaju visokokvalitenim pilinzima za lice i telo. Ove granule uklanjaju mrtve ćelije, a u dodiru sa vodom, uz kružno masiranje, one se tope i pretvaraju u ulje koje hrani i neguje kožu, pa se ovi pilinzi preporučuju onima koji imaju osetljivu i problematičnu kožu.