Lečenje biljem

Škola poznavanja lekovitog bilja Biljarnica 2022

Ovog proleća pokrećem drugu sezonu škole poznavanja lekovitog bilja “Biljarnica” jedinstvenog programa na našim prostorima koji sistematski obrađuje teme prepoznavanja lekovitog bilja, načina njihovog branja i prepoznavanja u prirodi, upotrebe i kombinovanja.

Program je osmišljen tako da podstakne polaznike i polaznice da u svoju svakodnevicu unesu dozu prirode kako bi poboljšali kvalitet života i doprineli svom zdravlju ali i da se upoznaju i druže sa drugim osobama koje uživaju u prirodi,  bogatstvu i znanju koje nam ona nudi. Kroz Biljarnicu ćemo na različite načine videti kako na prirodan način možemo da doprinesemo snazi našeg imuniteta, a samim tim i kvalitetu života. 

Specifičnost ovog programa je i u tome što ako niste u mogućnosti da lično  pratite program uživo možete pohađati online verziju programa Biljarnice, u bilo koje vreme bez obzira gde se nalazite. Svim polaznicima se prosleđuje link sa snimljenim predavanjem kome će samo oni moći da pristupe.  Online polaznici takođe imaju mogućnost interakcije sa predavačem kako bi mogli da postavljaju pitanja na koja će dobiti odgovor na sledećem predavanju. Za razliku od grupe koje će pratiti predavanja u realnom vremenu, broj polaznika online verzije kursa nije ograničen. 

Tokom šestonedeljnog programa, od kraja maja do početka jula 2022. godine, koji se sastoji od predavanja kao i prakse prepoznavanja samoniklog bilja u prirodi, polaznici će u 10 tremina (šest dvočasa predavanja svake srede u popodnevnim časovima) i četiri izleta u prirodu (u blizini Beograda subotom), imati priliku da upoznaju lekovite biljke u njihovom prirodnom staništu, da nauče da ih razlikuju od sličnih vrsta i da savladaju tehnike branja, sušenja i upotrebe bilja. 

Prijave se primaju do 20. maja 2022.g. do ponoći popunjavanjem online formulara:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeX4cPDSFC1RbdRyHaZA2w4ga96ww_
_5JItMn1Q55tXRFrdYg/viewform
 

Kada popunite i pošaljete formular šaljemo vam detaljnije informacije o programu email-om /datume, lokacije, načine plaćanja/.  Cena: za sve koji se prijave do 10. maja je 40 000 rsd /online program 25 000 rsd/. Nakon tog termina cena je 43 000 rsd  /28 000 rsd online program/.

Neke od tema koje ćemo tokom Biljarnice obraditi su:

Šta su lekovite biljke, kojim mehanizmima deluju na naše zdravlje?

Kako se, gde i kada beru biljke?

Kako se suše i čuvaju?

Koliki im je rok trajanja?

Kako se i od kojih biljaka prave infuzi, dekokti, tinkture, uljani macerati i melemi?

Kako se gaje lekovite biljke u gradskim i ruralnim uslovima i kako gajenje biljaka pretvoriti u biznis?

Lekovite biljke u poljoprivredi /prirodna đubriva i insekticidi/. Kako upotrebiti lekovite i samonikle biljke u kuhinji?

Principi aromoterapije i druge povezane teme. 

Polaznici i polaznice će dobiti praktične savete o sakupljanju i upotrebi lekovitog bilja kako biste na kraju sami napravili biljne preparate koje možete da koristite za ličnu upotrebu kod kuće. Tradicionalna i moderna medicina treba da idu ruku pod ruku. Biljke možemo pre svega koristiti da bismo radili na svom zdravlju, one treba da budu svakodnevna navika i prevencija, naročito ako živimo užurbanim životom u zagađenoj sredini. 

Info kontakt: edukacija@ekonaut.org

Pogledajte kako je izgledala prethodna sezona Biljarnice u ovom videu na YouTube kanalu Snaga bilja.

Program organizuju Snaga biljaEkonaut Nova Iskra – kreativni hub