Moćne biljke

Kleka (Juniperus communis)

Omiljeni narodni lek

 

Ovaj zimzeleni četinarski žbun koji se često sreće na suvim planinskim livadama Grci su upotrebljavali pre nekoliko hiljada godina za dezinfikovanje prostorija paljenjem grančica.

 

U zapadnoj Srbiji od nje se pravi čuvena rakija klekovača, a Englezi bobice koriste svom nacionalnom piću, džinu daju specifičan ukus po kom je prepoznatljiv. Kleka se dodaje i u bezalkoholan pića kao što je vodnjika – izuzetno zdrav napitak koji se pravi od divljeg voća (divljih jabuka, krušaka i trnjina uz dodatak kleke. Kleka ima svoju primenu i u kuhinji. Obično se dodaje svinjskom pečenju i pačetini (kada kleku koristite kao začin budite veoma štedljivi da njen jak ukus ne bi nadjačao sve ostale). Njegove iglice su izuzetno oštre, pa se plod kleke ne bere već trese sa biljke (zbog ovakvog načina sakupljanja često se nanosi šteta biljci, pa je potrebno biti pažljiv).

U kleku naš narod ima veliko poverenje. Ona je veoma omiljena i često upotrebljavana naročito kada su u pitanju urinarne infekcije. Čaj od bobica kleke stimuliše bubrege pa se preporučujue osobama koje pate od renalne insuficijencije. Kleka je i veoma efikasan antiseptik mokraćnih kanala i osobe koje pate od upornih infekcija ešerihijom treba da piju čaj od njenih bobica (obično u kombinaciji sa brezom i vranilovom travom). Kleka se preporučuje i kod cistitisa i prolapsa (ispadanja) bešike i slabosti ovog organa. Međutim osobe koje pate od upale bubrega ili imaju kamen ne treba da koriste kleku.

Kleka deluje i na organe za varenje, stimuliše ih na rad i olakšava nadimanje. Koriste je i osobe koje pate od manjka želudačne kiseline.

Sebastian Knajp kleku preporučuje onima koji pate od respiratornih infekcija, bronhitisa i astme. Kleka je odličan izbor i kada imate grip, jer sadrži jedinjenja koja deluju antivirusno (tada se kombinuje sa matičnjakom i zovom).

Ova biljka ima i dugu tradiciju upotrebe u čajnim mešavinama i melemima protiv reumatizma, gihta i reumatoidnog artritisa. Osobama koje muče ove bolesti savetuje se da u periodu od mesec dana, svakodnevno pojedu po desetak bobica kleke.

Zahvaljujući antiseptičnom delovanju esencijalnog ulja kleka se koristi i u lečenju čitavog niza kožnih bolesti. Alkoholna tinktura deluje jako antiseptično. Rastvor etarskog ulja preporučuje se protiv akni. Suvih ekcema i psorijaze. Prilikom upotrebe esencijalnog ulja kleke treba biti obazriv jer ono može da nadraži kožu. Kupka sa nekoliko kapi ulja kleke odlična je kod prehlada, bolova u mišićima i premorenosti.

Kleku ne treba upotrebljavati ako imate osetljive bubrege, a ne preporučuje se ni trudnicama. Čajeve od kleke nemojte upotrebljavati duže od mesec dana u kontinuitetu.

 

Čajna mešavina protiv bakterija u mokraćnim kanalima:

 

Kleka (Juniperus communis) 100g

Vranilova trava (Origanum vulgare) 100g

Breza (Betula alba) 50g

Borovnica list (Vaccimum myrtilis) 50g

 

Sve biljke pomešajte, pa tri supene kašike meše prelijte sa 600ml ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Procedite i popijte u toku dana. Pored čaja upotrebljavajte svakodnevno alkoholni rastvor propolisa (3 puta na dan po 10 kapi sa malo vode).

 

Čajna mešavina protiv reumatizma i reumatoidnog artritisa:

 

Kleka (Juniperuss communis) 100g

Vrba kora (Salix alba) 100g

Divlja dan i noć (Viola ricolor) 100g

Zečji trn (Ononidis spinosa) 100g

Kopriva (Urtica dioica) 100g

 

Sve biljke pomešajte, pa četiri supene kašike meše prelijte sa 1l ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji sat vremena. Procedite i popijte u toku dana.

 

Čajna mešavina protiv gripa i nazeba:

 

Kleka (Juniperus communis) 100g

Zova (Sambucus nigra) 100g

Matičnjak (Melissa officinalis) 100g

Majčina dušica (Thymus serpyllum) 50g

Bosiljak (Occimum basillicum) 50g

 

Sve biljke pomešajte, pa dve supene kašike meše prelijte sa 300ml ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji dvadeset minuta. Procedite i popijte u toku dana dve do tri šolje zaslađene medom.

 

Melem protiv suvih ekcema

 

100 ml nevenovod ulja zagrejte na pari u čistoj i suvoj posudi. Kada se ulje blago zagrejalo dodajte 10g pčelinjeg voska i mešajte dok se ne otopi. Ulje se ne sme previše zagrejati. Kada se vosak potpuno otopio, skinite sa pare i nastavite da mešate još dva minuta. Dodajte po 15 kapi etarskog ulja kleke i lavande, promešajte i sipajte iu čistu i suvu teglicu sa poklopcem. Mažite dva puta dnevno ujutro i vueče na čistu i potpuno suvu kožu. Dok koristite ovaj melem trebalo bi da pijete čaj od divlje dan i noći (Viola tricolor): 3 supene kašike prelijte sa pola litra hladne vode dodajte pola kafene kašičice šećera i zagrevajte do ključanja. Kada provri ostavite da se kuva još dva minuta pa skinite sa šporeta i ostavite poklopljeno pola sata. Procedite i popije u toku dana u malim gutljajima.

 

Esencija za masažu protiv reumatizma:

 

U 1 litar jake komovice stavite 100g bobicas kleke, 50g ruzmarina i 50g svežeg korena rena. Flašu dobro zatvorite i snažno promućkajte. Ostavite da stoji na toplom mestu dve nedelje uz češće mućkanje. Nakon toga procedite tečnosti i koristet je za masažu bolnih delova. Nakon masaže dobro operite ruke.