Lečenje biljem

Putovanje bez mučnine

Leto je vreme kada većina nas odlazi van grada, na more, selo ili planinu, da se odmori i prikupili neophodnu energiju za naredne, kišne i hladne mesece. Kada ste odlučili gde i sa kim putujete, dobili  godišnji odmor i uštedeli dovoljno novca, ostaje vam samo još jedan eventualni problem. Bolesti putovanja zadaju mnogo muke onima koji ne podnose vožnju  brodom, avionom, autobusom ili automobilom.

Mučnina, povraćanje, loša probava, često praćena glavoboljom i umorom, najčešći su simptomi ovog poremećaja, koji je poznatiji pod imenom morska bolest. Za vreme velikih prekookeanskih putovanja, putnici su gotovo redovno, određeni period adaptacije provodili u strašnim mukama. Međutim, ovi simptomi javaju se i kada odlučite da se držite kopna. Oni koji pate od ove vrste mučnine naročito se žale na autobus i njegov karakteristični miris koji automatski izaziva nagon za povraćanjem. Ovi simptomi mogu se držati pod kontrolom lekovima koji se danas nabavljaju u svakoj apoteci, a za sve one koji više vole prirodne lekove, postoji podjednako efikasna, biljna, alteranativa.

Najuspešniji lek protiv mučnine, povraćanja i mrtvila u toku putovanja je đumbir (Zingiber officinale). Dejstvo đumbira protiv simptoma bolesti putovanja ispitivano je u jednom farmakološkom istraživanju u američkoj državi Juti. Pacijenti koji pate od ovog poremećaja podeljeni su u dve grupe. Jednima je dat  klasični sintetički lek dimenhidrinat, a drugima đumbir. Rezultati su pokazali da je gram suvog korena ovog istočnjačkog začina, skoro duplo delotvorniji od sintetičke zamene.

Đumbir je začin ljuto - slatkog ukusa, koji se koristi prilikom pripremanja jela od ribe, povrća i mesa, ali i kolača i hleba. Pored upotrebe u kuhinji, đumbir je nezaobilazni lek u tradicionalnoj indijskoj, kineskoj i japanskoj medicini. U našoj zemlji se, u prodavnicama zdrave hrane, može kupiti prah od sušenog korena, ali se na našim pijacama sve češće može pronaći i svež đumbir. Koristite ga u hrani ili u obliku čaja, sa ili bez cimeta, kome se takođe pripisuju lekovita svojstva.

Matičnjak (Melissa officinalis) je jedna od najomiljenijih lekovitih biljaka, prevashodno zbog prijatno osvežavajućeg ukusa i mirisa na limun. Matičnjak deluje blago umirujuće na nervni sistem i digestivni trakt, pa se naročito savetuje onima koji se plaše putovanja avionom. Čaj od ove biljke posebno se preporučuje trudnicama koje kreću na put.

Nana (Mentha piperita), je široko korišćen domaći lek za sve probleme sa organima za varenje. Obavezno je dodajte u svoju čajnu mešavinu koju nosite na putovanje.

Čajna mešavina protiv mučnine i povraćanja:

  • Đumbir (Zingiber officinale)   kafena kašičica suvog ili centimetar svežeg korena
  • Cimet (Cinamonum officinale)   pola kafene kašičice ili još bolje komadić neusitnjene kore (jedan centimetar)
  • Nana (Mentha piperita)  dve kafene kašičice
  • Matičnjak (Melissa officinale)  dve kafene kašičice

 

Đumbir preliti litrom hladne vode, zagrevati do ključanja i kuvati dva-tri minuta. Skinuti sa šporeta, dodati cimet, nanu i matičnjak, promešati, poklopiti i ostaviti pola sata. Procediti i piti u gutljajima pre i u toku putovanja.

 

Momčilo Antonijević