Lečenje biljem

Biljke koje čuvaju mozak

Moždani udar je nažalost sve češći i među mladim ljudima. Moždani udar je prestanak funkcionisanja određe­nih grupa moždanih ćelija koji nastaje usled nedostatka hranljivih materija i kiseonika koji se javlja kao posledica poremećaja krvotoka usled začepljenja krvnih sudova ili usled njihovog prskanja i izliva krvi u moždano tkivo. Ovo su biljke i čajne mešavine za poboljšanje cirkulacije u mozgu, pročišćavanje i jačanje krvnih sudova.

 

Ginko

Ginko biloba je jedna od evolucijski posmatrano najstarijih biljaka na planeti. Ekstrakt listova ovog drveta poboljšava tonus i elastičnost krvnih sudova i cirkulaciju u mozgu i ekstremitetima. Poboljšava cirkulaciju u svim krvnim sudovima, od velikih arterija kao što je aorta, pa do najmanjih krvnih sudova - kapilara. Ovaj efekat pomaže kod osoba koje su prebolele moždani udar. Važno je napomenuti da je za postizanje ovog efekta potrebna velika količina listova ginka, tako da čaj od ove biljke nije efikasan i nema svrhe upotrebljavati ga. Kada je ginko u pitanju uvek je najbolje koristiti kapsule sa standardizovanim ekstraktom (do 250mg dnevno).

Maslačak

Svež koren i list maslačka u periodu od marta do maja sadrže mnogo manitola, suptance koja pomaže ljudima koji su preživeli moždani udar. Taj čaj priprema se ovako: zagrejte 400ml vode do ključanja, smanjite temperaturu i dodajte dve kafene kašičice svežeg opranog i iseckanog korena maslačka. Pusti da poklopljeno blago vri dva minuta, pa skinite sa ringle. Dodajte dve kafene kašičice svežeg iseckanog lista maslačka i ostavite da stoji pola sata. Procedite i popijte u malim gutljajima. Kura traje mesec dana. 

 

Zob

Zob važi za veoma moćno, a ipak blago sredstvo za jačanje nervnog sistema.  Svi koji pate od povećanog nivoa holesterola u krvi i krvnog pritiska, a ne koriste zob,  obavezno treba da počnu da je jedu i piju čaj od zobi. Punu šaku neoljuštene organske zobi operite hladnom vodom, ocedite pa nalijte litrom hladne vode. Zagrevajte do ključanja, pustite da vri 5 minuta, sklonite sa šporeta i ostavite da stoji jedan sat. Procedite i pijuckajte u toku dana po želji zaslađeno medom.

Ruzmarin

U antička vremena, ruzmarin je važio za biljku koja poboljšava pamćenje. Senilnost i slabljenje pamćenja povezano je sa delovanjem slobodnih radikala, pa je opravdano koristi ruzmarin, proveren biljni antioksidans za očuvanje zdravlja mozga. Pored toga u ruzmarinu su pronađena jedinjenja koja sprečavaju poremećaj acetil-holina, što objašnjava korišćenje ove biljke u lečenju Alchajmerove bolesti.  Pomenuta jedinjenja  se apsorbuju kroz kožu, tako da je delotvorna i masaža skalpa uljem od ruzmarina. Ruzmarin posdtiče cirkulaciju pa se preporučuje preventivno uzimanje ove biljke posle 65 godine života.

 

Čajna mešavina za čišćenje krvnih sudova:

 

Glog (Crataegus oxyacantha) 100g

Koren koprive (Urtica dioica) 50g

Resnik (Eupatorium canabinum) 50g

 

Sve biljke pomešajte pa 2 supene kašike smeše prelijte sa pola litra ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji 20 minuta. Procedite i popijte u toku dana u manjim gutljajima.

 

Čajna mešavina za jačanje krvnih sudova (posebno korisna za ljude koji su izloženi riziku od hemoragijskog moždanog udara):

Hajdučka trava (Achilea millefolium) 100g

Glog (Crataegus oxyacantha) 50g

Neven (Calendula officinalis) 50g

Cvet divljeg kestena (Aesculus hippocastanum) 100g

Sve biljke pomešajte pa 3 supene kašike smeše prelijte sa tri šolje ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji 20 minuta. Procedite i popijte u toku dana u manjim gutljajima.

 

Čajna mešavina za poboljšanje cirkulacije prokrvljenosti mozga:

Glog (Crataegus oxyacantha) 50g

Ruzmarin (Rosmarinus officinalis) 100g

Rutvica (Ruta graveolens) 50g

 

Sve biljke pomešajte pa jednu supenu kašiku smeše prelijte sa 400ml ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji 15 minuta. Procedite i popijte u toku dana u manjim gutljajima.

 

Med za zdrav mozak

Pomešajte sledeće sastojke: 100g ljute aleve paprike, 100g sveže narendanog đumbira i veća, očišćena, izgnječena glavica belog luka. Kad ste od ovih sastojka dobili homogenu smešu dodajte jedan kilogram bagremovog meda i dobro izmešajte plastičnom ili drvenom kašikom. Ostavite da stoji tri dana uz češće mešanje. Svakog dana uzimajte po jednu kafenu kašičicu ovog meda sa malo mlake vode tri puta na dan. Paprika i đumbir stimulšu cirkulaciju krvi u mozgu, beli luk razređuje krv, a sve tri biljke deluju na normalizovanje krvnog pritiska. Ovaj med je veoma koristan za ljude koji su izloženi riziku od ishemijskog moždanog udara, ali se ne preporučuje onima kod kojih postoji rizik od hemoragijskog moždanog udara.

Momčilo Antonijević

Tekst može biti, u celini ili u delovima preuzet i objavljen isključivo uz poštovanje sledećih uslova: uz navođenje punog imena autora i postavljanje linka sa početne stranice ovog sajta, bez prerade preuzetog sadržaja i pod uslovom da se preuzimanje i objavljivanje ne vrši u komercijalne svrhe. Preuzimanje, kopiranje i objavljivanje ovog teksta suprotno navedenim uslovima predstavljaće kršenje autorskih prava.