Moćne biljke

Bundeva - povrće koje leči

Ukusno jesenje povrće poreklom iz Centralne Amerike, nije samo simbol Noći veštica, već je i veoma korisno za naše zdravlje. Lekovita svojstva poseduje bundevina pulpa (meso) ali i semenke iz kojih se cedi dragoceno ulje.

Bundeva (Cucurbita pepo) sadrži veliku količinu vlakana, karotenoide, vitamine C i E. Ovi vitamini su veoma efikasni antioksidanti. Zahvaljuući njima bundeva je moćna hrana za prevenciju tumora. Zahvaljujući sadržaju beta karotena koji joj daje divnu narandžastu boju bundeva je hrana broj 1 za ljude koji pate od psorijaze. Osobe koje se muče sa ovom upornom i veoma neprijatnom bolešću svakog dana bi trebalo da pojedu porciju (200g) kuvane, pečene ili presne bundeve. Važno je naglasiti da je beta karoten uljorastvorna supstanca, pa je dobro bundevi dodati i malu količinu ulja (1 kafenu kašiku) najbolje onog iz semenki bundeve. Umesto ulja možete dodati i malo mlevenih orašastih plodova (badem, orah, lešnik, ili još bolje brazilski orah). Sunčeva svetlost je veliki saveznik osoba koje se bore protiv psorijaze, pa se umereno izlaganje suncu ili čak kratak boravak u solarijumu preporučuju. Obolela mesta je dobro mazati melemom od nevenovog ulja, gaveza i esencijalnog ulja čajnog drveta. Terapija je potpuna ako kada se i pije čaj od korena angelike, lista petrovca i korena maslačka.

Bundevine semenke i ulje koje se iz njih dobija veoma su efikasan lek zalečenje uvećanja prostate zahvaljujući visokom sadržaju cinka i supstance kurbicin. Bundeva, sadrži sterole koji su slični hormonu dehidrotestosteronu (DHT) koji u prostati nastaje iz testosterona. DHT podstiče nastanak novih ćelija, a samim tim i uvećanje prostate. Sterin iz bundevinih semenki zauzima receptore na jedru, ali ne uzrokuje nastanak novih ćelija, dakle na izvestan način “vara” organizam. Bundevine semenke i ulje olakšavaju togobe, smanjuje se učestalost mokrenja tokom dana i noći, kao i zadržavanje mokraće u bešici. Svim muškarcima starijim od 45 godina preporučuje se po jedna do dve kafene kašičice ovog ulja na dan. Onima koji pate od benigne hiperplazije prostate pored redovnog uzimanja ulja bundeve savetuje se i čaj od korena koprive, kao i polen rastvoren u medu. Semnke i ulje bundeve deluju i na mišiće bešike, posebno na one kružne koji otvaraju i zatvaraju bešiku. Egipatski načinici dokazali su delotvornost ulja od bundeve u lečenju artritisa i upale zglobova. Bundevine semenke su veoma efikasan i potpuno bezbedan lek proti crevnih parazita. Ulje se koristi i u kozmetici posebno za treman suve ili problematične kože sklone aknama. Ulje od bundeve veoma je dobar lek protiv androgenog opadanja kose. U tom slučaju teme treba tri puta nedeljno masirati uljem od bundeve u koje smo dodali nekoliko kapi esencijalnog ulja ruzmarina. Ulje ostavite da deluje pola sata pa kosu operate blagim šamoponom. Na kraju isperite jakim čajem od korena koprive. Bez obzira da li ulje bundeve koristite porotiv uvećanja prostate, kao ukusan i zadrav dodatak salatama i barenom povrću ili u kozmetičke svrhe, neobično je važno koristiti kvalitetno, hladno ceđeno, nerafisano ulje. Veoma kvalitetna ulja od bundevinih semenki parave se u Sloveniji, naročito u Pomurju. Mala uljara Kocbek (http://www.kocbek1929.com ) pravi hladno ceđeno, nerafinisano ulje bundeve vrhunskog kvaliteta. Za dobijanje jednog litra takvog ulja potrebno je 6 kilograma bundevine golice, pa je cena, u ovom slučaju merilo kvaliteta. Ulje koje košta manje od 15 evra po litru verovatno nije kvalitetan proizvod.

Moćni frape protiv psorijaze

Ova frape pravi se od sastojaka koji sadrže psoralene, moćne supstance koje pomažu ljudima obolelim od psorijaze. Dok konzumirate ovaj ukusni napitak, veoma je važno da barem desetak minuta provedete na suncu.

100g sveže bundeve

1 šargarepa

1 pomorandža (ako ste u mogućnosti da nabavite neprskane, u frape narendajte i koru)

3 suve smokve

3 brazilska oraha

1 kafena kašičica hladno ceđenog nerafinisanog ulja od semenki bundeve

Sve sastojke stavite u blender, dodajte malo vode i po želji zasladite prirodnim medom iz okoline mesta u kom živite. Blendirajte dok ne dobijete gustu tečnost. Ovaj frape treba piti svako jutro barem dva meseca. Umesto sveže bundeve možete koristi i pečenu. Uz to se obavezno pije sledeći čaj:

Čajna mešavina protiv psorijaze

Koren angelike (Angelica arhangelica) 100g

Petrovac (Agrimonia eupatoria) 100g

Koren maslačka (Taraxacum officinalis) 50g

Sve biljke pomešati pa 2 supene kašike smeše preliti sa 750ml ključale vode. Promešati, poklopiti i ostaviti 15 minuta. Procediti i piti po jednu šolju pre jela, nezaslađeno.Serum protiv akni od bundevinog ulja

U 100ml hladnoceđenog, nerafinisanog ulja od bundevinih semenki dodajte 20 kapi esencijalnog ulja čajnog drveta i 10 kapi esencijalnog ulja kleke. Sve dobro promućkajte i čuvajte u čistoj, suvoj flašici od tamnog stakla. Serum se nanosi na čisto i vlažno lice uveče pre spavanja. Istovremeno korisno je piti čaj od jednakih delova rastavića (Equisetum arvnese) i divlje dan i noći (Viola tricolor).

Momčilo Antonijević

Tekst može biti, u celini ili u delovima preuzet i objavljen isključivo uz poštovanje sledećih uslova: uz navođenje punog imena autora i postavljanje linka sa početne stranice ovog sajta, bez prerade preuzetog sadržaja i pod uslovom da se preuzimanje i objavljivanje ne vrši u komercijalne svrhe. Preuzimanje, kopiranje i objavljivanje ovog teksta suprotno navedenim uslovima predstavljaće kršenje autorskih prava.