Moćne biljke

Eliksir od divljeg kestena protiv proširenih vena

Divlji kesten (Aesculus hippocastanum) je impoznatno drvo koje je iz Irana doneto u Evropu. Njegovi plodovi, vesnici jeseni veoma su lekoviti. Oni sadrže tanine i flavonoide koji povećavaju otpornost kapilara i smanjuju njihovu propustljivost. Preparati od divljeg kesena od velike su pomoći onima koji pate od proširenih vena na nogama, jer escin koji ova biljka sadrži, sužava krvne sudove. Aktivne supstance divljeg kestena smanjuju filtriranje belančevina, elektrolita i vode u prostor van krvnih sudova. Pored više puta naučno potvrđenog, blagotvornog dejstva na proširene vene, divlji kesten se preporučuje i osobama koje pate od hemoroida. Za pravljenje preparata od divljeg kestena najboljeje koristiti sveže plodove. Stajanjem oni gube lekovitost usled delovanja enzima. Pored plodova, u fitoterapiji se koriste i kora (koja sadrži bioflavonoide koji poboljšavaju cirkulaciju i deluju antibakterijski) i cvetovi (koji su dobar lek za kašalj i emfizem pluća).

Eliksir od divljeg kestena protiv proširenih vena i pucanja kapilara priprema se ovako:

Sakupite 20 lepih, krupnih plodova divljeg kestena koji su tek otpali sa drveta. Odstranite bodljikavu koru, plodove zgnječite i prelijte litrom vrelog 70% alkohola. Sačekajte da se malo ohladi, sipajte u teglu, dobro zatvorite i držite na hladnom i tamnom mestu dve nedelje. Kad ste u prolazu, teglu promućkajte. Procedite kroz čistu gazu i podelite tečnost na dva dela. Jednu polovinu tečnosti sipajte u teglu i dodajte 100g borovnica. Pošto je važno da eliksir pravite od svežeg ploda kestena, možete koristiti zamrznute ili suve borovnice (ako koristite suve, proverite da im nije dodavan šećer). Zatvorite teglu i ostavite da stoji još sedam dana. Nakon toga tečnost procedite i sipajte u čistu flašu. Ovaj eliksir se pije dva puta dnevno po 20 kapi tokom 2 meseca. Drugu polinu tečnosti koristite za odloge. Tri supene kašike esencije razblažite sa istom količinom vode. Natopite tim rastvorom gazu i privijte na bolna mesta. Obloge držite 10 do 15 minuta. Važno je napomenuti da se ove obloge mogu stavljati samo na zdravu, neoštećenu kožu. Poboljšanje nastupa posle nekoliko nedelja.

Momčilo Antonijević 

Tekst može biti, u celini ili u delovima preuzet i objavljen isključivo uz poštovanje sledećih uslova: uz navođenje punog imena autora i postavljanje linka sa početne stranice ovog sajta, bez prerade preuzetog sadržaja i pod uslovom da se preuzimanje i objavljivanje ne vrši u komercijalne svrhe. Preuzimanje, kopiranje i objavljivanje ovog teksta suprotno navedenim uslovima predstavljaće kršenje autorskih prava.