Moćne biljke

Lipa – čaj za lak san

Šolja toplog mirisnog čaja od lipe jedan je od omiljenih narodnih lekova protiv prehlade i nazeba. Lipov čaj je smiruje I otklanja nasanicu, a njegov divni miris nas vraća u detinjstvo. 

Lipa je impozantno drvo koje krajem proleća cveta i svojim opojnim mirisom nas tera da zastanemo i duboko udahnemo. Miris lipe potiče od esencijalnog ulja koje deluje umirujuće. Baš zato u Provansi prave male jastučiće punjene lipovim cvetom koji se stavljaju u kolevke za lakši san beba. Pored esencijalnog ulja lipa sadrži i tanine, biljnu sluz i heterozid nepoznatog porekla. Cvet se bere zajedno sa belom peteljkom koja sadrži fenolna jedinjenja i floroglucinol, sastojke za koje su portugalski naučnici otkrili da ublažavaju grčeve glatkih mišića. Lipa se u narodnoj medicini prvenstveno koristi kao veoma efikasan biljni lek protiv nazeba i za snižavanje telesne temperature. U ovu svrhu najčešće se meša sa jednakom količinom zove koja deluje antivirusno. Obe biljke podstiču znojenje. Čaj se pije vruć i po želji zaslađen medom. Zahvaljujući sadržaju tanina i sluzi lipa je dobar lek protiv proliva, posebno ako su u pitanju deca. U kombinaciji sa lavandom, valerijanom ili matičnjakom, lipa se koristi kao dobar biljni lek protiv nesanice. Pomešana sa hajdučkom travom i imelom koristi se za ublažavanje napada migrene.

Lipa podstiče lučenje i izbacivanje žuči pa ulazi u sastav čajeva za rastvaranje kamena u žučnoj kesi sama ili u kombinaciji sa rusom i cikorijom. Čaj od lipe deluje diuretično i podstiče znojenje, pa se preporučuje u tretmanima detoksikacije. Ako se dugo i u kontinuitetu upotrebljava, biljka može uticati na srčani ritam, pa se ne preporučuje srčanim bolesnicima.

Stari Sloveni lipu su smatrali drvetom čarolije. Prema staroslovenskoj astrologiji, osobe rođene u znaku lipe (od 11. do 20. marta i od 13. do 22. septembra) opsednute su tajnama i često ih privlače zabranjena društva i mistični redovi. Skloni su vanbračnim avanturama, ali su istovremeno i veoma ljubomorni.

Čajna mešavina za snižavanje povišene temperature

Lipa (Tilia cordata) 50g

Zova (Sambucus nigra) 30g

Kamilica (Matricaria chanomilla) 20g

Sve biljke pomešati, pa jednu supenu kašiku smeše preliti šoljom ključale vode. Promešati, poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta. Procediti, po želji zasladiti medom i popiti vrelo. Dnevno se piju dve do tri šolje čaja.

Čajna mešavina protiv nesanice

Lipa (Tilia cordata) 50g

Lavanda (Lavandula officinalis) 50g

Mirođija (Anethum graveolens) 50g

Sve biljke pomešati pa jednu supenu kašiku smeše preliti sa 300 ml ključale vode, pomešati, poklopiti i ostaviti da stoji pola sata. Procediti pa popiti pre spavanja. Poželjno je dva sata pre spavanja prošetati na čistom vazduhu, a večera mora da bude laka i najmanje tri sata pre odlaska u krevet.Momčilo Antonijević 

Tekst može biti, u celini ili u delovima preuzet i objavljen isključivo uz poštovanje sledećih uslova: uz navođenje punog imena autora i postavljanje linka sa početne stranice ovog sajta, bez prerade preuzetog sadržaja i pod uslovom da se preuzimanje i objavljivanje ne vrši u komercijalne svrhe. Preuzimanje, kopiranje i objavljivanje ovog teksta suprotno navedenim uslovima predstavljaće kršenje autorskih prava.