Moćne biljke

Podbel – neprijatelj astme

Podbel (Tussilago farfara) se koristi u lečenju organa za disanje već vekovima. Njegovo latinsko ime potiče od reči za kašalj. Ako se pravilno upotrebljava, ova biljka je od velike pomoći svima koji pate od bolesti disajnih organa, bronhitisa i astme.


Podbel je zanimljiv po tome što prvo cveta, pa tek onda razvija listove. Već krajem februara na vlažnim livadama i na peskovitim nasipima mogu se videti njegovi žuti cvetovi, prvi vesnici proleća. U lečenju se upotrebljavaju i cvetovi i listovi podbela. Listovi su sjajni tamnozeleni dok su na poleđini bele boje, baš kao što ime biljke sugeriše.

Podbel sadrži sluzi, tanin, flavonske glikozide, triterpene i razne organske kiseline. U listovima je pronađen i problematični sinkirkin, pirolizidinski alkaloid koga ima svega 0,01%. U cvetovima, ovog jedinjenja nema.

Podbel podstiče izbacivanje sluzi iz disajnih organa, tačnije on stimuliše mikroskopske dlačice koje izbacuju sekret iz vazdušastih prostora. Ova biljka sprečava telo da proizvodi agens za aktiviranje proteina koji pokreće spazam bronhija što izaziva napad astme. Na sličan način deluju i neke druge biljke koje se tradicionalno koriste za lečenje astme (ginko i beli luk). U kombinaciji sa majčinom dušicom, slatkim korenom i bokvicom podbel je odličan lek protiv kašlja.

Zahvaljujući kombinaciji sluzi i tanina ova biljka je dobar lek protiv proliva. U narodnoj medicini koristi se i za lečenje rana i upala kože.

Međutim, već čitavu deceniju mišljenja o upotrebi podbela su podeljena jer je dokazano da pirolizidnski alkaloidi koje ova biljka sadrži deluju štetno na jetru. Komisija E koja savetuje vladu Nemačke o bezbednosti upotrebe lekovitih biljaka, dala je mišljenje da je upotreba do 3 kafene kašičice podbela na dan bezbedna za zdravlje. Biohemičar dr Brus Adams je izračunao da je količina spornih jedinjenja u šolji čaja od podbela jednaka količini ovih alkaloida u čaši piva. Mnogi travari zbog ovih rasprava izbegavaju podbel i gavez. Ako imate astmu ili bronhitis, najbolje je da probate kuru čajem od podbela koja traje tri nedelje i da se striktno pridržavate količina navedenih u receptu. Na taj način ćete osetiti veoma blagotvorno dejstvo ove biljke bez štetnih posledica. Ako imate porodičnu istoriju ciroze jetre, pijete mnogo lekova ili zloupotrebljavate alkohol nemojte piti preparate sa podbelom.


Čaj od podbela i morača protiv astme:

Jednu kafenu kašičicu semena morača (Foeniculum vulgare) preliti sa 300 ml hladne vode i zagrevati do ključanja. Kad provri, kuvajte 1 minut, sklonite sa šporeta i dodajte 1 kafenu kašičicu podbela (Tussilago farfara). Promešajte poklopite i ostavite da stoji 15 minuta. Procedite, zasladite malo medom i popijte pola sata posle jela. Dnevno se piju 2 šolje čaja u vremenskom periodu od tri nedelje. Nakon toga treblo bi napraviti pauzu deset dana, pa ceo postupak ponoviti.


Čajna mešavina protiv kašlja i bronhitisa:

Podbel (Tussilago farfara) 50g

Bokvica (Plantago major) 50g

Majčina dušica (Thymus serpillyum) 50g

Divizma (Verbascum thapsus) 50g

Sve biljke pomešati pa 1 supenu kašiku smeše preliti sa 300ml ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti da stoji 15 minuta. Procediti i piti zaslađeno medom po želji, dve do tri šolje na dan.

Momčilo Antonijević 

Tekst može biti, u celini ili u delovima preuzet i objavljen isključivo uz poštovanje sledećih uslova: uz navođenje punog imena autora i postavljanje linka sa početne stranice ovog sajta, bez prerade preuzetog sadržaja i pod uslovom da se preuzimanje i objavljivanje ne vrši u komercijalne svrhe. Preuzimanje, kopiranje i objavljivanje ovog teksta suprotno navedenim uslovima predstavljaće kršenje autorskih prava.