Aromaterapija

Ljubičica - šumska zavodnica iz senke

U našim narodnim pesmama ljubičica i ruža su dobre drugarice koje, baš kao i sve devojke, često raspravljaju o životu, izgledu i emocijama. U tom prijateljstvu ljubičica je ona  “skrivena i neuzbrana” drugarica koju bi, danas, opisali kao prijatnu i šarmantnu, a ruža “cvet nad cvetovima” je ona druga koja je u stanju da zaustavi saobraćaj i jednim pogledom zavrti pamet.

Ruža je ona koju svi odmah primete kada uđe u prostoriju, a “posestrima” ljubičica je uvek u senci. Ruža pobeđuje na izboru za mis, a ljubičici obično kažu da ima lepe oči ili kosu. I tako dok ove dve prijateljice razgovaraju, u jednoj od naših najlepših narodnih pesama, ljubičica se žali što nije visoka struka, što oko nje ne lete leptiri i na njoj ne pevaju ptice pevačice. Na to joj ruža odgovara da je baš tako skrivena  srećna, jer joj ne preti gorka sudbina da “u cvetu najlepšem bude otrgnuta”.

Ipak stvari su se znatno promenile od pre nekoliko vekova kada su lirske pesme bile ono što su danas ženski časopisi i Seks i Grad. Danas bi ljubičica bila  pametnija zavodnica koja ne lovi na prvu loptu. Taj mamac za nju je previše vulgaran. Diskretni miris ove šumske lepotice, najbolje pristaje onim ženama i devojkama koje ne očekuju da budu primećene po napadnoj ambalaži. To su one koje bitku dobijaju tajnim oružjem koje se ne može lako imitirati. Kratka suknja, push-up, suviše napadano otvoren dekolte ili čipkaste čarape postale su uniforma. One se opredeljuju za suptilniju taktiku – miris. Parfem u kom dominira ljubičica najbolje pristaje  ženama, koje umeju da intrigiraju, zainteresuju i čak uznemire. I kada su lepotice ne pristaju na ulogu seks bombe.

O magičnom dejstvu mirisa ovog cvetića govori i starogrčki mit o venčanju Afrodite i njenog ružnog supruga, boga kovača Hefesta. Njegova ružnoća je predstavljala veliki problem, jer boginja lepote nikako nije mogla sebe da natera na ispunjenje bračnih dužnosti. Hefest se okitio venčićem ljubičica i ta čarolija je upalila. Afrodita je poklekla.

Malo se zna o lekovitom dejstvu ove biljke. List i cvet ljubičice (Viola ordata) deluju smirujuće na upale koje se javljaju u respiratornom sistemu zahvaljujući sadržaju saponina i taninskih materija. Čaj od ljubičice deluje smirujuće i otklanja nesanicu. Za ovu svrhu cvetovi i listovi sakupljaju se čim se pojave, u februaru ili martu, pažljivo se suše bez izlaganja direktnoj sunčevoj svetlosti i čuvaju u dobro zatvorenim staklenim posudama.

U nekim starim poslastičarnicama u Francuskoj još uvek se mogu pronaći ušećereni cvetići ljubičice. Ovaj skupoceni slatkiš zaljubljeni momci poklanjaju svojim izabranicama za Dan zaljubljenih.

Samo mali broj aromaterapeuta može se pohvaliti da u svojoj kolekciji ima ovu skupocenu esenciju. Etarsko ulje ljubičice dobija se izuzetno skupom starom tehnikom enflerage. Za minimalnu količinu esencije potrebne su hiljade svežih cvetova. U parfemima delikatna nota ljubičice dobro se kombinuje sa vanilom, sandalom, breskvom i mimozom, stvarajući neprevaziđene mirisne kompozicije, nežne i krhke, ali istovremeno moćne i uzbuđujuće.

 

Momčilo Antonijević