Lečenje biljem

Biljkama protiv peska i kamena u bubregu

Pesak i kamenje koje se stvara u bubrezima i mokraćnoj bešici, muče ogroman broj ljudi. Moderni način života, genetska predispozicija i tvrda voda za piće samo su neki od uzroka ove raširene bolesti. Biljke mogu biti od pomoći.

Na prvom mestu po rezultatima u topljenju i izbacivanju bubrežnih kamenaca i peska nalazi se breza.  Mladi listovi sa vitkih belih stabla ovog drveta, koje je postalo simbol ruskog prostranstva, hiljadama godina koriste se u narodnoj medicini naroda Severa. Breza je proveren biljni lek za urinarne infekcije, narodni eliksir koji se preporučuje onima koji pate od kamena i peska u bubregu i reumatizma. Koristi se samo mladi list koji se bere u proleće, kada breza olista. Budite pažljivi i nikada nemojte da oberete više od četvrtine lišća sa jednog drveta. Pored toga sledeće godine nemojte brati sa tog stable, da se biljka oporavi. Breza je odličan biljni lek za lečenje urinarnih infekcija, upala mokraćne bešike i mokraćnih kanala. U tu svrhu koristi se sama ili u kombinaciji sa uvom, vranilovom travom. Breza alkalizuje mokraću pa se zato upotrebljava za rastapanje bubrežnih kamenaca. Brezu u ovu svrhu treba upotrebljavati samo ako imate sitnije kamenove ili pesak u bubregu. Kada se upotrebljava za lečenje mokraćnih organa, brezov čaj treba pripremati sa malom količinom sode bikarbone koja pojačava njeno delovanje.

Pored breze, dobri rezultati postižu se i listom perušuna, rastavićem, uvom, bosiljkom, troskotom, zovom... Osobama koje pate od visokog krvnog pritiska preporučuje se kombinacija lista breze, imele i rastavića. Važno je napomenuti da sve čajeve za rastapanje i izbacivanje peska i kamena u bubregu treba piti disciplinovano, redovno i dužem vremenskom periodu. Obično se prvi rezultati vide posle dva meseca. Ove čajeve uvek treba pripremati sa mekom flaširanom ili filtriranom vodom.

Osobe koje imaju sklonost ka stvaranju kamena ili peska u bubrezima treba da izbegavaju spanać i zelje, jer ove biljke u sebi sadrže oksalnu kiselinu. Zamenite ih koprivom koja je potpuno bezbedna i korisna.

Čaj od mladog brezovog lišća:

Šest supenih kašika mladog brezovog lišća preliti sa 1,5 litra hladne vode, pustiti da provri, kuvati dva minuta, pa skinuti sa šporeta i ostaviti pola sata. Procediti i dodati na vrh noža sode bikarbone. Promešati i popiti u toku dana u manjim gutljajima.

 

Tinktura peršuna:

Punu šaku svežeg, seckanog lista peršuna prelijte sa 300ml apotekarskog alkohola (70%). Dobro zatvorite teglu, promućkajte i ostavite da stoji na tamnom mestu dve nedelje. S vremena na vreme, setite se da promućkate ovu mešavinu. Posle 14 dana, tečnost procedite kroz sterilnu gazu i čuvajte u čistoj flašici koja se dobro zatvara. Čuvajte na tamnom mestu. Pijte tri puta na dan po 30 kapi sa malo vode ili čaja od lista breze. Svakog dana pojedite po kašičicu rena.

 

Čajna mešavina za izbacivanje peska i kamena iz bubrega:

Breza (Betula alba)  200g

Troskot (Polygonum aviculare)  100g

Rastavić (Equisetum arvense) 100g

Imela (Viscum album) 50g

 

Sve biljke pomešati pa 6 supenih kašika čaja preliti sa 1,5 litara hladne vode, pustiti da provri, kuvati 5 minuta, pa ostaviti da stoji poklopljeno sat vremena. Procediti i piti u toku dana u manjim gutljajima. Kada se popije ova količina čaja, napravi se pauza sedam dana, pa se kura ponovi.

 

Momčilo Antonijević