Lečenje biljem

Prečica – biljni lek za cirozu jetre, giht i dekubitus

Prečica, crvotočina ili lisičjak (Lycopodium clavatum) je biljka koja uživa veliko poverenje u narodu kao dobar lek za bolesti bubrega, mokraćne bešike i jetre. Neki bolesnici tvrde da čak pomaže i kod ciroze. Upotrebljavaju je i protiv reumatizma i bola u kostima, a njenim polenom kojim se posipaju rane, veoma uspešno leči se dekubitus.

Ova dugovečna biljka raste po kamenitim i šumovitim brdima.Voli severne i zapadne strane zaklonjene od direktnog sunca i nadmorsku visinu iznad 700 metara. Stabljika je razgranata i može se pružati i do 2m po zemlji. Biljka je gusto obrasla sitnim listovima  na uspravnim vrhovima nalazi se sporofitno klasje. Baš od tih spora koje se nekoliko puta prosejavaju dobija se sitan, fini žućkasti prašak koji je izuzetno lako pokretljiv. Polen prečice sadrži oko 50% masng ulja, 20% saponina, fitosterola i tragova jednog alkaloida.

Polen ili brašno prečice koristi se za posipanje kod ojeda, vlažnih ekcema i drugih kožnih bolesti. Ovaj polen smatra se najboljim biljnim lekom protiv dekubitusa, rana od ležanja. Prečica se koristi i u homeopatiji kao lek protiv grčeva u muskulaturi. Polen prečice pomešan sa maslinovim uljem koristi se u lečenju akni.

Uzet oralno polen prečice je nezamenljiv u lečenju gihta!

Čaj od nadzemnog dela prečice mnogi staraju najboljom biljnom terapijom za cirozu jetre. Jedino u ovom slučaju piju se dve umesto jedne šolje čaja na dan.

Prvi motor sa unutrašnjim sagorevanjem napravljen je sistemom kontrolisanih ekspolzija polena prečice. Braća Nisefor i Klod Nieps patentirali su ovaj motor, znatno stariji od onog na benzin, još 1807. godine, nakon što su ga ugradili u brod koji je uspešno išao uzvodno rekom Sonom u Francuskoj.

Astrijska travarka Marija Treben čaj od sasušene prečice preporučuje protiv reumatizma i gihta, a jastučiće pujene prečicom preporučuje svima koji pate od grčeva u mišićima. Jastučići se prave tako što se čista platnena kesica napuni suvom prečicom i polaže na bolna mesta. Ovi jastučići imaju lekovitost do godinu dana.

Marija Treben prečicu preporučuje i kao biljni lek za hemoroide, mada naglašava da osobe skone prolivima treba da je koriste pažljivo, jer može delovati laksativno. Ova travarka smatrala je da je šolja čaja od prečice korisna i za ljude koje muči hipertenzija, visok pritisak.

Prečica je kod nas, ali i u Nemačkoj, Austriji i Hrvatskoj strogo zaštćena vrsta kod nas i ne sme se brati u prirodi. Prečica koja se može nabaviti u biljnim apotekama je iz uvoza, obično iz Skandinavije.

Upotreba čaja od nadzemnog dela prečice se ne preporučuje tokom trudnoće i dojenja kao ni deci mlađoj od 12 godina.

Čaj od prečice:

Čaj od prečice priprema se tako što se jedna ravna kašika osušene prečice prelije sa 250ml ključale vode, to se promeša, poklopi i ostavi da stoji 5 minuta, procedi i popije toplo. Dnevno se pije jedna, najviše dve šolje čaja.

Jastučići od prečice za bolove u kostima i mišićima:

Čistu platnenu vrećicu napunite suvom prečicom, dobro vežite i koristite protiv bolova u mišićima i zglobovima tako što ćete je položiti na bolno mesto i ostaviti da stoji najmanje dva sata, idealno preko noći. Veličina jastučića zavisi od površine mesta na kom se bol javlja. Ove obloge mogu se koristiti i protiv bolova u bubrezima. Lekovitost zadržavaju do godinu dana.

Polen prečice protiv gihta

Spore prečice (prah koji biljka ispušta kad sazri) preporučuju se i ljudima koje muče giht.. Potrebno je uzeti na vrh drvene kašičice pora prečice i staviti pod jezik 10 dana i za to vreme da se izleči giht. Za to vreme potrebno je izbaciti maslnu, slatku I preslanu hranu, kao i alkoholna pića.

Ulje od prečice za lečenje akni:

Biljku prečicu (jedna šaka) potopiti u hladno ceđeno maslinovo ili još bolje hladnoceđeno ulje pd bundevinih semenki . Dovoljno je 2dc ulja. Ako se koristi prah prečice, dovoljno je pola kašičice na 2 dc ulja. Ostavite da stoji dve nedelje uz svakodnevno mućkanje. Nakon tog vremena procedite ulju i sipajte ga u čistu i suvu flašicu. Na čistu i mokru kožu utrljavati ulje ujutro i uveče. Uz to se piju dve šolje čaja od divlje dan i noći (Viola tricolor).

Momčilo Antonijević