Moćne biljke

Hajdučka trava - Biljka za junaka

Legenda kaže da je najveći grčki junak, nepobedivi Ahil, svoje rane vidao hajdučkom travom. Njemu u čast biljka je dobila latinsko ime. Ahilov recept znali su i naši hajduci koji su fino mleveni prah od hajdučke trave uvek nosili sa sobom u svilenim kesicama. Nauka je potvrdila da su junaci u pravu.Hajdučka trava je jedna od najčešće upotrebljavanih lekovitih biljaka u našem narodu. Zahvaljujući sadržaju antiseptičnog etarskog ulja i tanina, ova biljka je dobrar biljni lek za rane, posekotine, opekotine, uboje i upale kože. Melem ili ulje od hajdučke trave veoma je delotvorno u lečenju hemoroida, posebno onih koji krvare.

Čaj od hajdučke trave odlično je sredstvo za jačanje organizma, podsticanje apetita i regulisanje rada organa za varenje. Preporučuje se ljudima koji pate od gastritisa. Zahvaljujući visokom sadržaju tanina, hajdučica je dobar lek za zaustavljanje proliva. Pomešana sa matičnjakom i moračem, hajdučica otklanja gasove, nadimanje stomaka i loše varenje. U kombinaciji sa smiljem i pitomom nanom hajdučica blagotvorno deluje na jetru.

Pomešana sa jednakim količinama rastavića i gloga hajdučka trava se preporučuje osobama koje pate od visokog krvnog pritiska. Pomešana sa ruzmarinom i nevenom hajdučka trava podstiče cirkulaciju i pomaže ljudima koji imaju proširene vene. Uzeta sa korenom koprive hajdučka trava preporučuje se protiv upale mokraćne bešike.

Zahvaljujući sterolima koje sadrži, hajdučka trava se toplo preporučuje ženama koje pate od bolnih i neredovnih menstruacija. U tu svrhu hajdučicu je najbolje piti pomešanu sa jednakom količinom virka. Protiv obilnih menstruacija preporučuje se mešavina jednakih delova hajdučice i rusomače.

Hajdučku travu uvek treba imati u kući dok traje sezona gripa i prehlada jer pomešana sa zovom i slatkim korenom efikasno spušta temperaturu i jača imuni sistem. U kombinaciji sa bokvicom i žalfijom, hajdučka trava preporučuje se osobama koje muče alergije.

Hajdučica je biljka bezbedna za upotrebu. Ipak, ne preporučuje se trudnicama, a muškarci ne bi trebalo da je piju duže od mesec dana u kontinuitetu.Melem protiv hemoroida:

Zagrejte 300g prirodne svinjske masti. Kad se mast istopi i zagreje, dodajte po jednu punu šaku listova i cvetova hajdučke trave i cvetova nevena. Promešajte i, kad zacvrči, skinite sa šporeta i mešajte 2 minuta. Poklopite i ostavite na hladnom mestu 24h. Polako zagrevajte masu uz stalno mešanje. Kad se masnoća otopi, procedite, dodajte 10 kapi etarskog ulja lavande i sipajte u čistu i suvu posudu sa poklopcem koji se dobro zatvara. Melem se nanosi dva puta dnevno. Veoma je važno da stolica bude redovna i meka. Da biste to postigli svakog dana pijte po 3 šolje čaja od lanenog semena.Čajna mešavina protiv bolnih i neredovnih menstruacija

Hajdučka trava (Achillea millefolium) 100g

Virak (Alchemila vulgaris) 100gBiljke pomešajte, pa tri supene kašike smeše prelijte sa 600ml ključale vode. Promešajte, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Procedite i popijte u toku dana u manjim gutljajima. Čaj se pije sedam dana pre početka i za vreme trajanja ciklusa.