Lečenje biljem

Čudesni melem od 5 trava

Melem od nevena, hajdučice, kantariona, bokvice i lavande je pravo blago I zato ga uvek treba imati u kući.. Veoma je dragocen za lečenje kožnih bolesti: ekcema, crvenila, dermatitisa. Pomaže osobama koje pate od hemoroida, zaceljuje rane, posekotine i opekotine. Preporučuje se i onima koji pate od proširenih vena.


Hajdučka trava je dobila svoje ime po hajducima koji su znali za njene isceliteljske moći, pa su uvek uz sebe imali u fini prah samlevenu hajdučicu koju su stavljali na rane. Neven se vekovima koristi za spravljanje lekovitih melema kojima se ublažavaju alergijske reakcije na koži. Kantarion je fantastičan lek za posekotine, opekotine, uboje i rane. Bokvica, zahvaljujući alantoinu stimuliše stvaranje novih zdravih ćelija kože i na taj način ubrzava epitelizaciju oštećenog tkiva. Etarsko ulje lavande je najpopularnije esencijalno ulje u aromaterapiji. Nastanak ove discipline vezan je baš za ovu biljku. Eksperimentišući u svojoj laboratoriji, francuski hemičar Gatfos, osnivač moderne aromaterapije opekao je ruku. Nesvesno je gurnuo šaku u posudu sa etarskim uljem lavande. Bio je fasciniran efektom. Bol je nestala, plih se nije pojavio, opekotina je brzo nestala, a ožiljak se nije pojavio. Melem od ovih pet moćnih biljka veoma je efikasan u lečenju svih kožnih bolesti.

Priprema se ovako: 100g svinjske masti staviti u posudu i isprati sa malo hladne vode. Vodu prosuti i postupak ponoviti 9 puta. Mast zagrejati na tihoj vatri pa kad se potpuno otopi dodati cvetove i listove sa 5 stabiljika hajdučke trave, 5 cvetova nevena i 5 listova bokvice. Kada sve zacvrči skinuti sa vatre i mešati viljuškom 3 minuta. Poklopiti i ostaviti da stoji 24 sata. Sutra sve blago zagrejati uz stalno mešanje. Kad se otopi procediti kroz čistu gazu. U posebnom sudu pomešati 50ml kantarionovog ulja i 10g prirodnog pčelinjeg voska. Zagrevati na pari uz stalno mešanje. Čim se vosak otopi, pomešati sa proceđenim melemom od hajdučice, nevena i bokvice i ostaviti da se prohladi 10 minuta. Dodati 25 kapi esencijalnog ulja lavande, dobro promešati i sipati u čiste i potpuno suve teglice. Čuvati na hladnom i tamnom mestu.

Momčilo Antonijević

Tekst može biti, u celini ili u delovima preuzet i objavljen isključivo uz poštovanje sledećih uslova: uz navođenje punog imena autora i postavljanje linka sa početne stranice ovog sajta, bez prerade preuzetog sadržaja i pod uslovom da se preuzimanje i objavljivanje ne vrši u komercijalne svrhe. Preuzimanje, kopiranje i objavljivanje ovog teksta suprotno navedenim uslovima predstavljaće kršenje autorskih prava.