Aromaterapija

Menopauza - novi početak

Baš kao i pubertet, menopauza ili klimakterijum predstavlja vrlo osetljiv i često težak period u životu svake žene. Endokrina ravnoteža je poremećena , ritam procesa u organizmu se menja što je najčešće praćeno nizom neprijatnih simptoma. Međutim menopauza nije kraj života i izvesnim korekcijama načina života i sticanjem nekih novih navika, možete olakšati prelaz iz jednog doba u drugo.

Menopauza nije bolest koju treba lečiti. Ona predstavlja veliku životnu promenu na koju se morate navići, što nekim ženama teško pada. Valunzi (talasi vrućine) , gojenje, zadržavanje vode u organizmu, poremećaj krvnog pritiska, lupanje srca, suvoća vagine, neki su od najčešćih problema sa kojima se žene susreću u ovom periodu. Činjenica da menstruacije prestaju, da je jedan segment polnog života završen, da niste više mladi, neke žene baca u očaj, izaziva  depresiju, nervozu i neraspoloženje.

Da biste pomogli sebi, morate prihvatiti činjenicu da “svako vreme nosi svoje breme'' ali i lepe trenutke Aromaterapija može biti  od velike pomoći, jer mnoga etraska ulja sadrže fitoestrogene i fitoprogesterone, supstance po delovanju vrlo slične ženskim polnim hormonima. U tu grupu biljaka spadaju žalfija, matičnjak, morač, anis, piskavica, konopljika, slatki koren.

Mnoga ulja svojim lekovitim dejstvom regulišu niz simptoma: deluju opuštajuće , pospešuju izbacivanje vode iz organizma i normalizuju krvni pritisak. Važno je naglasiti da je menopauza proces i da se ne dešava u  jednom danu. Organizmu je potrebno vreme da se navikne na novonastalu situaciju. Ne reaguju sve žene na isti nečin. Stepen izraženosti simptoma zavisi od: genetskog faktora, zdravstvenog stanja, načina ishrane, kao i od stepena stresa kome je žena izložena.

 

Evo šta možete učiniti da bi se stanje popravilo:

  • Izbegavajte stresne situacije , ne naprežite se previše i što više se odmarajte
  • Pokušajte da se rekreativno bavite nekim sportom , naravno bez preteranog zamaranja .
  • Ishranu obogatite sa puno svežeg voća i povrća koje treba da  bede vaša osnovna hrana . Izbegavajte masnoće , mleko i mlečne proizvode ( izuzetak su kefir i probiotički jogurt ). Jedite što više soje u svim oblicima . Soja je jedan od najboljih prirodnih izvora fitoestrogena .
  • Uzdržite se od pušenja , konzumiranja stimulativnih napitaka (kafa , čaj ) i alkohola .
  • Trudite se da pronađete vremena za sebe , nađite hobi , čitajte.
  • Biljni čajevi mogu biti od velike pomoći Probajte mešavinu žalfije , matičnjaka , hajdučice , kamilice i morača. Ako patite od anemije i niskog pritiska odaberite koprivu . Ako je vaš problem visok pritisak i lupanje srca odlučite se za imelu koja je i odličan hormonalni balanser. Čaj od kantariona je izvanredan antidepresiv. Možete ga piti čistog ili sa umirujućim matičnjakom , dve do tri šolje na dan.

 

 

Šta aromaterapija može učiniti za vas ?


Stručnjaci preporučuju tri aromatične kupke sedmično. Probajte neku od sledećih kombinacija:

Lavanda        Žalfija           Geranijum     

Morač            Menta             Čempres       

Ruzmarin      
Lavanda         
Santal             

10 kapi 5 kapi   5 kapi

10 kapi 5 kapi   5 kapi

10 kapi 5 kapi   5 kapi

 

Odabrana ulja pomešajte i nakapajte u kadu sa vodom koja ne sme biti previše topla. Dodajte u svoju kupku kašiku meda , šaku morske soli , malo pavlake ili maslinovog ulja. Sve dobro izmešajte rukama i uživajte dvadesetak minuta.

Aromaterapiske masaže mogu biti jako korisne jer poboljšavaju cirkulaciju i limfnu drenažu , energetski balansiraju i opuštaju . Probajte ulje bosiljka ili petigrena. Santal se preporučuje kod zadržavanja tečnosti , čempres jača krvne sudove , citrusna ulja , pomorandža i mandarina ulivaju optimizam i poboljšavaju raspoloženje.

Koža je u ovom obično suva i dehidrirana. Hidratantino ulje za lice napravićete ako u 50 ml jojobinog ili avokado ulja dodate dve kapi ulja kamilice , pet kapi santala ili pačulija i jednu kap ružinog ulja. Sve izmućkajte i čuvajte u dobro zatvorenoj flašici od tamnog stakla. Nanosite ga na čistu, vlažnu kožu lica dva puta na dan. Ulje kamilice sadrži azulen (koji ulju daje divnu plavu boju), supstacu koja sprečava pucanje kapilara što se često dešava u menopauzi.

Masku za lice dobićete kada pomešate dve kašike zelene gline sa malo čaja od kamilice i dodate kap ulja ruzmarina koje daje elastičnost koži i ispravlja bore.

Ako patite od nesanice kapnite dve tri kapi etarskog ulja lavande na jastuk i brže će te utonuti u sam. Lavanda se preporučuje i kod depresije.

Iako se obično ne savetuje oralna upotreba etarskih ulja, možete napraviti izuzetan lek ako pomešate petnaest kapi etarskog ulja anisa sa pola kilograma meda. Dobro izmešajte drvenom kašikom i uzimajte tri puta na dan po jednu kafenu kašiku. Bitno je da kašika bude drvena ili plastična zbog oksidacije meda. Anis je jako dogat anetolom supstancim koja spada u fitoestrogene. Ovaj preparat naročito se preporučuje ženama koje puše jer pospešuje izbacivanje sluzi. Ovaj preparat možete pronaći i u bolje opremljenim apotekama.

Sami kreirajte svoj tretman. Trudite se da budete dosledni i naravno uživajte.

 

                                                                         Momčilo Antonijević