Moćne biljke

Jagorčevina – prijatelj disajnih organa

Jedan od prvih vesnika proleća, jagorčevina, spada u red odličnih biljnih lekova za pluća i disajne puteve.

Divni žuti cvetovi i koren jagorčevine (Primula veris) sadrže saponine, supstance koje prirodno razređuju gust sekret u disajnim organima, pa se zato čajevi i sirupi sa ekstraktom ove biljke koriste kao jedno od najboljih prirodnih sredstava za podsticanje iskašljavanja šlajma, kod suvog i neproduktivnog kašlja. Jagorčevina ulazi u sastav biljnih mešavina protiv bronhitisa i astme posebno u kombinaciji sa podbelom i anisom. Koren jagorčevine sadrži 5-10% triterpenskih saponina, fenolne glikozide i hinone. Cvet sadrži nešto manje, do 2% saponozida, flavonoide i enzime.

Pomešani sa matičnjakom i mirođijom, cvetovi jagorčevine preporučuju se ljudima koji pate od nesanice ili nervne napetosti. Šolja ovog veoma ukusnog čaja uveče pomoći će vam da lakše utonete u san. Jagorčevinu narodni travari preporučuju i protiv reumatizma, obično pomešanu sa suručicom i koprivom.

Od mladog lišća jagorčevine, koje je bogato vitaminom C, pravi se veoma ukusna salata. Listovi se dobro operu, iseku, posole morskom solju i začine limunovim sokom i hladnoceđenim maslinovim ili uljem od bundevinih semenki. Salata je još ukusnija ako joj dodate i sasvim mlade listove maslačka. Ako je jedete nekoliko puta nedeljno početkom proleća, pomoći ćete svom telu da se oslobodi toksina koji su se nagomilali tokom zime.

Čaj od korena i cveta jagorčevine drugačije se priprema. Jednu kafenu kašičicu korena preliti sa 200 ml hladne vode, zagrejati da proključa, posle 5 minuta procediti i piti 3 puta dnevno po šolju čaja zaslađenog medom.

Čaj od cveta se ne kuva već samo preliva ključalom vodom – jedna kafena kašičica na 200 ml ključale vode, ostaviti da odstoji 15 minuta, procediti i piti 2-3 puta po šolju čaja u toku dana.

Čajna mešavina za iskašljavanje i razređivanje gustog šlajma:

Cvet jagorčevine (Primula veris) 50 g

Anis (Pimpinela anisum) 50 g

Cvet bagrema (Rubinia pseudoakacia) 50 g

Sve biljke pomešati, pa jednu supenu kašiku smeše preliti sa 250 ml ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti da stoji 15 minuta. Procediti i popiti zaslađeno medom (3 do 4 šolje na dan).

 

Sirup od jagorčevine za iskašljavanje:

Pet supenih kašika usitnjenog korena jagorčevine preliti sa 400ml hladne vode zagrevati do ključanja, smanjiti vatru i na nižoj temperaturi kuvati 15 minuta. Skloniti sa šporeta i ostaviti da stoji dva sata. Procediti, pomešati sa jednakom količinom meda. Sirupu dodati 9 kapi etarskog ulja anisa, dobro promešati plastičnom ili drvenom kašikom i čuvati u čistoj flašici u frižideru. Sirup se pije tri puta na dan po jedna supena kašika za odrasle, a kafena kašičica za decu.

 

Momčilo Antonijević

Tekst može biti, u celini ili u delovima preuzet i objavljen na internetu isključivo uz poštovanje sledećih uslova: uz navođenje punog imena autora i postavljanje linka sa početne stranice ovog sajta, bez prerade preuzetog sadržaja i pod uslovom da se preuzimanje i objavljivanje ne vrši u komercijalne svrhe. Preuzimanje, kopiranje i objavljivanje ovog teksta suprotno navedenim uslovima predstavljaće kršenje autorskih prava.