Lečenje biljem

Kako biljkama protiv mamurluka

Ako u jednoj rečenici ili čak reči, treba dati najbolji odgovor na pitanje iz naslova, onda bi on glasio: umerenošću. Ipak, za sve one koji pomalo preteraju, a to se češće dešava za vreme praznika, evo nekoliko korisnih saveta kako uz pomoć biljaka prevazići mamurluk i pomoći jetri opterećenoj alkoholom i masnom hranom.

Jedan od najboljih narodnih lekova za mamurluk je rasol od kiselog kupusa. Pored toga što pijući ga nadoknađuje elektrolite, ova tečnost koja se dobija kiseljenjem kupusa, sadrži i izuzetno korisne probiotske kulture i visoku koncentraciju vitamina C. Za one koji muku muče sa visokim pritskom, odlična zamena za rasol koji je vrlo slan je vodljika, neverovatno lekovito piće od voća i divljih plodova, osvežavajućeg ukusa. U vodnjiku se pored divljih ili neprskanih kiselih jabuka i krušaka takiša, stavljaju i šipurak, klekinje, trnjine i gloginje, vrlo lekovito divlje voće. Trnjine su posebno dobre za creva, šipurak jača imunitet, gloginje snižavaju pitisak i čuvaju srce, a kleka deluje antivirusno i antibakterijski.

Jetra je i laboratorija našeg tela koje je zadužena za detoksikaciju, oslobađanje organizma od štetinih toksina. Alkohol i nepravilna, preobilna ishrana bogata mastima, može da ošteti jetru. Postoji nekoliko biljaka koje imaju hepato-protektivno dejstvo. Srećom jetra je organ koji se regeneriše. Ako je vaša jetra oštećena vaš najbolji prijatelj je jedna bodljikava biljka koja se zove gujina trava (drugi nazivi su badelj, šareni čkalj ili sikavica ili na latinskom Silybum marianum). Ova biljka je efikasna, a veoma bezbedna za upotrebu. Gujina trava sadrži supstancu iz porodice flavonolignana – silimarin koji pomaže regenerisanje jetre. Silimarina najviše ima u semenu, ali ga ima i u listovima i plodu. Silimarin blagotvorno deluje na jetru na nekoliko načina – povećava se sinteza proteina, deluje protivupalno, stimuliše aktivnost RNK polimeraze (na taj način se jetra ubrzano regeneriše). Silimarin deluje i kao antioksidans koji uklanja slobodne radikale i neutrališe razne štetne supstance u jetri, želucu i crevima. Gujina trava se koristi kod hroničnog oboljenja jetre izazvanog alkoholom, virusnog hepatitisa i ciroze jetre.

Postoji samo jedan problem kod korišćenja gujine trave – silimarin nije rastvorljiv u vodi, pa je čaj koji se pravi od ove biljke skromnog dejstva. Gujinu travu je najbolje uzimati u obliku kapsula. U našim apotekama mogu se nabaviti kapsule koje sadrže standardizovani ekstrakt gujine trave. Kada ih kupujete odaberite one koje su standradizovane na minimum 70 mg silimarina po kapsuli. Dnevna doza silimarina kreće se od 200 do 400 mg.

Naš najveći stručnjak za lekovito bilje, doktor Jovan Tucakov, veoma je poštovao pitomu nanu kao veoma efikasan biljni lek za jetru. Kombinacija nane i slakog korena je idealna ne samo za one koji pate od nekog oboljenja jetre, već i za sve ljude koji imaju probleme sa varenjem bilo koje vrste. Protiv mučnine posebno se preporučuje kombinacija sa đumbirom i matičnjakom.

Matičnjak je odličan biljni izbor ga da su glavobolje, verni pratioci mamurluka u pitanju. Još bolje deluje kada se pomeša sa suručicom, biljkom koja sardži salicilna jedinjenja i zapravo predstavlja biljnu “prabaku” aspirina.

 

Vodnjika – planinski šampanjac

2 kilograma divljih jabuka ili kiselih neprskanih kožara

2 kilograma krušaka takiša

1 šaka trnjina

1 šaka kleke

1 šaka šipuraka

2 kašike šećera ili meda

10 l vode

U čisto bure (poželjno sa česmicom na dnu) stavite prethodno pripremljeno voće, sipajte čistu, po mogućnosti, izvorsku vodu). Možete sve malo pritisnuti kamenom (prethodno pokriti čistom krpom ili mrežicom) da voće ne bi isplivalo na površinu. Sve pokriti krpom i ostaviti da ogrezne u vodi oko mesec dana na sobnoj temperaturi. Kada počne da rezi, da kisi možete je piti. Tada se obično pije razblažena sa vodom, jer je prejaka. Bure možete onda premestiti na hladno mesto. U vodnjiku možete dodavati vodu (u bure), tako će vremenom biti sve blaža. (Koliko potrošite, toliko vode dodate). Najlepša je kada je jaka i kada je razblažite sa vodom i dodate malo meda.

 

Čajna mešavina protiv glavobolje

Matičnjak (Melissa officinalis)  50g

Suručica (Filipendula ulmaria)   50g

Pitoma nana (Mentha piperita)   50g

Sve biljke pomešajte pa punu supenu kašiku smeše prelijte sa 250ml ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji 20 minuta. Procedite I popijte u manjim gutljaima nezaslađeno.

 

Čajna mešavina za jetru:

Smilje (Helichrysum arenarium)   50g

Artičoka list (Cynara scolymus)    50g

Neven (Calendula officinalis)      50g

Sve biljke pomešajte pa punu supenu kašiku smeše prelijte sa 250ml ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji 20 minuta. Procedite i popijte u manjim gutljaima nezaslađeno. Pije se tri šolje na dan pola sata pre jela.

 

Momčilo Antonijević