Moćne biljke

Kakao je lek!

U astečkom carstvu zrna kakaa bila su toliko cenjena da su koriščena su kao moneta. U vreme poslednjeg vladara Montezume za deset zrna mogli ste sebi platiti društvo žene za jednu noć, a za sto zrna mogli ste kupiti roba. Čokolada ili na astečkom xocolatl, bilo je piće rezervisano za društveni krem, pili su ga samo najbogatiji. Pored zrna kakaa u napitak je dodavana ljuta paprika, cimet i karanfilić.

Danas kakao je naravno najpoznatiji kao osnovni sastojak najpopularnijeg slatkiša na svetu, čokloade. Malo je poznato da je ovo i vrlo lekovita biljka.

Zrna kakaa sadrže čvrste masnoće - kakao puter, polifenole, procijanide, flavonoide, mnoštvo minerala (posebno magnezijuma i gvožđa) i stimulativne alkaloide kofein i teobromin.

Kakao podiže nivo serotonina, neurotransmitera koji izaziva osećanje sreće (posebno ako se kombinuje sa čilijem).

Kakao je tradicinalni lek za jačanje organizma i protiv malokrvnosti. U tu svrhu sirovi, organski kakao treba pomešani sa tahinijem (pastom od susama), medom i semenom koprive.

Zahvaljujući kofeninu stimuliše centralni nervni sistem i pojačava budnost. Teobromin širi bronhije, pa se kakao po rečima profesora Jovana Tucakova preporučuje osobama koje pate od astme.

Japanski naučnici utvrdili su da polifenoli iz kakaa sprečavaju oksidaciju LDL holesterola, pa se nezaslađeni napitak od zrna ovog drveta koristi u kao dobar preventivni lek protiv srčanih oboljenja.

I polifenoli i procijanidi imaju jako antioksidantno dejstvo što kakao čini pravim eliksirom mladosti. Američki naučnici utvrdili su 2000. godine da flavonoidi iz ove čudesne biljke imaju sposobnost da razređuju krv, pa se koriste protiv stvaranja krvnih ugrušaka.

Kakao s oprezom treba da uzimaju osobe koje imaju problem sa zatvorom i oni koji uzimaju teofilin, lek protiv astme.

Kakao buter je jedna od osnovnih sirovina u kozmetičkoj industriji. Sastoji se od masnih kiselina (oleinske, stearinske i palmitinske) i triglicerida. Koristi se za negu suve i ispucale kože, a od njega se prave i specijalne masti koje dojilje upotrebljavaju za lečenje ispucalih bradavica. Koristi se i u procesu izrade kvalitenih sapuna i mleka za telo.

Dobija se iz kakao mahuna koje se hladnim putem presuju. Na sobnoj temperaturi je u čvrstom stanju, a otapa na temperaturi od 34 do 38 stupeni što ga čini posebno pogodnim za pravljenje preparata koji treba da se tope na temperature ljudskog tela.

S obzirom da deluje kao snažan antioksidans (kakao sadrži najvišu koncentraciju antioksidanasa u poređenju s bilo kojom namirnicom na svetu) kakao buter je odlično oružje u borbi protiv slobodnih radikala koji su uz stres, glavni uzroci pojavljivanja znakova starenja kože. Dubinski hidrira kožu i preporučuje se onima sa osetljivom kožom sklonom ekcemima i dermatitisu. Preporučuje se i trudnicama kao efikasna prevencija za nestanak strija.

Raskošna kremu za lice od kakao butera, bademovog ulja, smilja i ruzmarina

Iznad suda sa ključalom vodom, u čistoj i suvoj posudi, rastopite 30g kakao butera, skinite sa pare, dodajte 30ml bademovog ulja i 5 kapi esencijalnog ulja smilja i 3 kapi esencijalnog ulja ruzmarina. Sve dobro promešate drvenom kašikom i sipajte u čistu i suvu kutijicu za kremu. Ostavite da se stegne u frižideru 2 sata.

Krema se nanosi uveče na potpuno čistu i vlažnu kožu. Važno je da koža bude vlažna da bi se na licu stvorila emuzija i da bi krema lepo upila. Ovaj prirodni preparat neguje i hidrira kožu, pdostiče tonus mišića i otklanja znake starenja.

Momčilo Antonijević